قابلیت ریزافزایی و تولید ارقام شبیه به اصل در چندین رقم تجاری بافت ناهمسان سانسوریا
محل انتشار: مجله پژوهش های تولید گیاهی، دوره: 32، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOPP-32-1_011
تاریخ نمایه سازی: 20 خرداد 1404
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:بهینه سازی افزایش هم گروهی گیاهان زینتی بافت ناهمسان بسیار بااهمیت است. گیاه سانسوریا از جمله گیاهان زینتی برگساره ای است که به دلیل تنوع بالا و مقاومت به شرایط محیطی نامساعد برای رشد در درون خانه به خوبی سازگار شده است. ریز افزایی ارقام ابلق گیاهان زینتی با حفظ پایداری ژنتیکی آنها همواره حائز اهمیت بوده است. نظر به اینکه در منابع علمی به ریز افزایی تعداد محدودی از ارقام تجاری پرداخته شده است و میزان تغییرات ژنتیکی در ظاهر گیاهان باززایی شده نامشخص است، بنابراین این پژوهش در راستای بررسی باززایی ۱۵ رقم تجاری بافت ناهمسان سانسوریا و ارزیابی شباهت گیاهان باززایی شده با گیاه مادری انجام شد. مواد و روش ها:در این آزمایش برگ ۱۵ رقم بافت ناهمسان کلکسیونی سانسوریا با اتانول ۷۰% به مدت ۳۰ ثانیه و کلراکس ۱۰% به مدت ۱۰ دقیقه گندزدایی شدند. ریز نمونه های برگ در محیط کشت موراشیگی و اسکوگ (MS) حاوی ۲۵/۰ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D به مدت ۴۵ روز برای تولید پینه و سپس در محیط کشت حاوی ۳۵/۰ میلی گرم در لیتر Kinetin در راستای تولید شاخساره کشت شدند. در نهایت ویژگی های مورفولوژیکی داده برداری و مقایسه بین ارقام مختلف انجام گرفت. یافته ها:ارزیابی پینه باززایی شده در ارقام گوناگون سانسوریا نشان داد که رقم ’Metallica‘ قادر به تولید بیشترین وزن تر پینه است. بهترین کیفیت پینه در ارقام ‘Golden Hahnii’، ‘Black Jack’ و ‘Black Gold’ بود که پینه های سبز و زرد فشرده تولید شده در این ارقام در ادامه به بیشترین باززایی شاخساره در این ارقام منجر شد. تنها دو رقم ‘Silver gold’ و ‘Black Diamond’ به ترتیب ۳۲ و ۲۲ درصد گیاهچه های باززایی شده شبیه به اصل تولید نمودند. این در حالی است که سایر گونه ها فاقد این توانایی بودند. بیشترین پرآوری شاخساره در رقم ‘Black Jack’ (۲۲ گیاهچه) بعد از ۸۰ روز از شروع کشت مشاهده شد. بیشترین میانگین طول شاخساره باززایی شده مربوط به رقم ‘Twist’ بود (بیش از ۵ سانتی متر). بالاترین درصد سازگاری نیز در رقم ‘Metallica’ (۱۰۰%) مشاهده شد.نتیجه گیری:با توجه به نتایج به دست آمده دو رقم ‘Silver gold’ و ‘Black Diamond’ بر خلاف تصور ۳۲ و ۲۲ درصد گیاهچه شبیه به اصل از طریق ریزنمونه برگ تولید نمودند. ارتباط مستقیمی میان کیفیت پینه های تولید شده از ارقام مختلف سانسوریا و تولید گیاهچه وجود داشت. به طوری که پینه هایی فشرده و به رنگ سبز و زرد از توانایی به نسبت بالاتری در تولید گیاهچه برخوردار بودند. بیشترین تولید گیاهچه و برگ مربوط به رقم ‘Black Jack’ بود که نشان دهنده توانایی بالای ژنتیکی این رقم به جهت تولید گیاهچه می باشد. گیاهچه های تولید شده از سایر ارقام سانسوریا در سایر موارد به دلیل سهولت ریشه زایی به خوبی سازگار شدند و در بین آن ها گیاهچه های تولید شده از رقم ‘Metallica’ به دلیل توانایی تولید بیشتر ریشه از قدرت سازگاری بالاتری برخوردار بودند. نتایج این پژوهش می تواند داده های اولیه مطلوبی را برای بهنژادی مولکولی این گیاه از طریق انتقال ژن و باززایی گیاه تراریخت از طریق پینه فراهم نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
متین کاظم زاده بهنمیری
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
مصطفی خوشحال سرمست
نویسنده مسئول، دانشیار گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
مهدی علیزاده
دانشیار گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
محمد نقی پاداشت
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان، لاهیجان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :