اثر استفاده از ال-کارنیتین در جیره های حاوی روغن ماهی بر عملکرد، پارامترهای آنتی اکسیدانی و فراسنجه های لیپیدی سرم و زرده تخم مرغ در مرغ های تخم گذار
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 35، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 33
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ANIMAL-35-1_006
تاریخ نمایه سازی: 20 خرداد 1404
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مکمل سازی ال-کارنیتین در جیره های حاوی سطوح مختلف روغن ماهی بر عملکرد، پارامترهای آنتی اکسیدانی خون و کبد و فراسنجه های لیپیدی سرم و زرده تخم مرغ در مرغ های تخم گذار انجام شد. بدین منظور از تعداد ۴۳۲ قطعه مرغ تخم گذار (Hy-line-W۳۶، سن ۷۰ هفتگی) در قالب طرح فاکتوریل ۳ × ۳، با ۶ تکرار و ۸ قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره های حاوی ۳ سطح روغن ماهی (صفر، ۵/۱ و ۳ درصد جیره) و ۳ سطح ال-کارنیتین (صفر، ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم در کیلوگرم جیره) بودند. نتایج نشان داد که مرغ های تیمار ۳ درصد روغن ماهی و ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین بیشترین درصد تولید، وزن و توده تخم مرغ را داشتند که به طور معنی دار از تیمار بدون روغن ماهی و ال-کارنیتین بیشتر بود. جیره های حاوی ۵/۱ و ۳ درصد روغن ماهی باعث کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی کل کبد و سرم و افزایش مالون دی آلدئید سرم شدند که استفاده از ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم ال-کارنیتین در این جیره ها ظرفیت آنتی اکسیدانی کل را افزایش و مالون دی آلدئید را کاهش داد. اثر متقابل ال-کارنیتین و روغن ماهی اثرات هم افزایی بر غلظت تری گلیسرید، کلسترول و LDL سرم داشتند و سطح ۵/۱ و ۳ درصد روغن ماهی همراه با ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین غلظت تری-گلیسرید، کلسترول و LDL سرم را به طور معنی دار کاهش دادند. اثرات اصلی ال-کارنیتین در سطح ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین باعث کاهش غلظت کلسترول زرده و افزایش HDL سرم شد. چنین نتیجه گیری می شود که به هنگام استفاده از سطح بالای روغن ماهی در تغذیه مرغ های تخمگذار، مکمل سازی جیره با حداقل ۳۰۰ میلیگرم در کیلوگرم ال-کارنیتین اثرات بهتری بر پارامترهای آنتی اکسیدانی پرنده خواهد داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی مهدی ذیاب
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
سید علی میر قلنج
استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
محسن دانشیار
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
حامد خلیل وندی بهروزیار
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :