بررسی وضعیت جمع آوری، حمل و دفع زباله های بیمارستانی کشور

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH09_194
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا خانی

مصطفی خادمی

چکیده

مقدمه: زباله های بیمارستانی در هر جامعه ای می تواند به علت داشتن عوامل میکروبی بیماری زا و کشنده از قبیل باکتریهای سل، کزاز و ویروس های هپاتیت B، ایدز و مواد و داروهای سمی به صورت زنگ خطر مطرح شود. با توجه به اینکه بیمارستان محلی است که بیمار جهت درمان و گذراندن دوران نقاهت در آنجا بستری می شود، در صورت آلودگی محیط بیمارستان و بروز عفونت نه تنها تلاش کادر درمانی مؤثر نخواهد بود، بلکه هزینه درمانی نیز به هدر خواهد رفت و بیمار نیز بدون درمان مناسب مجبور به اقامت طولانی یا مراجعه مکرر به بیمارستان خواهد شد. طبق آمارهای موجود عفونتهای منتشره در انگلستان 9/2، نروژ 9، بلژیک 13/3، ایتالیا 6/8 و در امریکا 5 درصد می باشد و در امریکا بیماران مبتلا به عفونتهای بیمارستانی 4 تا 13 روز بیشتر در بیمارستان می مانند که سالانه بیش از دو میلیارد دلار هزینه مستقیم برای بیمارستها در بر دارد. روش پژوهش: جامعه پژوهش در این تحقیق که یک مطالعه توصیفی و مقطعی است کلیه بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی کشور را شامل می شود. بنابراین نمونه پژوهش با جامعه پژوهش یکسان و در هر واحد پژوهش وضعیت موجود سیستمهای جمع آوری، گندزدایی و دفع زباله های بیمارستانی طی دو سال (83 و 84) بررسی شده است. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه مورد تأئید و نتایج با استفادبه از نرم افزارهای Excel و SPSS پردازش شده است. ایفته ها: نتایج پژوهش نشان داد میزان سرانه زباله های تولیدی 1/85 کیلوگرم در روز به ازای کل تختها و 2/26 به ازای هر تخت فعال و حجم سرانه زباله های تولیدی 16/45 لیتر در روز به ازای کل تختها و 20/2 به ازای هر تخت فعال می باشد. در 95/3 درصد از واحدهای پژوهشی از کیسه های رنگی برای جداسازی زباله های عفونی استفاده شد و در 72/8 درصد از واحدهای پژوهش زباله های عفونی در مبدا به صورت تفکیک شده جمع آوری می گردد. در 57/4 درصد واحدهای پژوهشی قسمت بهداشت محیط یا فردی وجود دارد که می تواند در امر برنامه ریزی، جمع آوری، کنترل و دفع زباله های بیمارستانی نظارت داشه باشد. همچنین نشان داد در 23% واحدهای پژوهش پرسنل مربوط به جمع آوری و دفع زباله هیچ آموزشی ندیده اند و در حدود 50 درصد واحدهای پژوهشی دستگاه زباله سوز وجود ندارد یا بهره برداری نمی شود. نتیجه گیری: وضعیت جمع آوری زباله های بیمارستانی در داخل بخشها و فضاهای بیمارستانهای علوم پزشکی کشور نسبتاً م ناسب ولی از نظر حمل، نگهداری، گندزدایی و دفع بسیار نامناسب می باشد و ضرورت دارد برای حفظ بهداشت عمومی جامعه و حفاظت از محیط زیست برنامه ریزی اصولی و همه جانبه طراحی و اجرا شود.

کلیدواژه ها

زباله بیمارستانی، ایدز، هپاتیت، گندزدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.