مطالعه اثر دمای عملیات حرارتی پایدار سازی و زمان حساس سازی فولاد زنگ نزن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: چهاردهمین کنگره ملی خوردگی
  • کد COI اختصاصی: INCC14_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 873
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کنعانی

اصفهان، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، گروه مهندسی مواد (کارشناس ارشد)

مهدی حج

اصفهان، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، گروه مهندسی مواد (استادیار)

حجت الله منصوری

اصفهان، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، گروه مهندسی مواد (کارشناس ارشد)

تقی قربانزاده

اصفهان، شرکت فولاد آلیاژی اصفهان، گروه تحقیقات مهندسی (کارشناس)

چکیده

فولاد AISI 321 فولاد زنگ نزن آستنیتی تثبیت شده با عنصر تثبیت کننده Ti است. مقاومت به خوردگی بین دانه ای این فولاد بسیار بالاست و به واسطه حضور رسوبات TiC در زمینه آستنیتی در آن ایجاد می شود. این رسوبات حین عملیات حرارتی موسوم به پایدار سازی ایجاد می شود. در این تحقیق اهمیت انتخاب بهترین بازه دمایی عملیات حرارتی پایدار سازی همین طر تأثیر آن بر روی درجه حساسیت فولاد (DOS) و خوردگی بین دانه ای مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، از آزمون فعالیت مجدد الکتروشیمیایی پتانسیوکینتیکی دو حلقه (DL-EPR)، کاهش وزن با غوطه وری در اسید سولفوریک- سولفات آهن جوشان (آزمون استرایکر)، مشاهدات ریزساختاری متالوگرافی و SEM استفاده شد. مطالعه مقادیر (I(r), I(a), E(pp), i(p و DOS نشان داد، مقادیر دانسیته جریان پسیو ((i(p) برای نمونه های حساس شده در دمای °C675 تا 110 ساعت، از 0/39 تا (6/18 mAmp/cm(2 متغیر است. افزایش زمان حساس سازی از 1 تا 110 ساعت باعث افزایش همزمان دانسیته جریان حلقه برگشت (I(r و دانسیته جریان پسیو شد. کمترین دانسیته جریان حلقه برگشت و DOS برای نمونه پایدار شده در دمای 900°C و حساس شده در 675°C به مدت 1 ساعت، برابر با صفر بدست آمد و مشخص شد که دمای بهینه پایدار سازی بایستی 900°C باشد.

کلیدواژه ها

خوردگی بین دانه ای، حساس شدن، عملیات حرارتی پایدار سازی، آزمون DL-EPR، فولاد زنگ نزن آستیتی AISI 321

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.