بررسی قرابت ژنتیکی ژنوتیپهای کشوری عامل بیماری لکه موجی سیب زمینی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_1053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمیتا پورآرین

دانشگاه یاسوج

مهدی نصراصفهانی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفان، بخش تحقیقات گیاه پزشکی

مهدی صدروی

دانشگاه یاسوج

گیتی علیزاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفان، بخش تحقیقات گیاه پزشکی

چکیده

به منظور بررسی قرابت ژنتیکی ژنوتیپهای کشوری قارچ آلترناریا عامل بیماری لکه موجی، 300 نمونه ی گیاه سیب زمینی آلوده به بیماری از مناطق مهم سیب زمینی کاری کشور، جمع آوری گردید. پس از جداسازی و خ الص سازی، ویژگیهای فنولوژیکی و مورفولوژیکی روند رشد ژنوتیپها روی محیط کشتهای مختلف، دما، اسیدیته و نیز رنگ کلنی جدایه ها و طول، عرض و تعداد خانه ی اسپور در فتکیک ژنوتیپها در تعیین قرابت ژنتیکی مشخص گردید. بیماریزایی ژنوتیپها در شرایط گلخانه مورد مقایسه قرار گرفت. در محیط سیب زمینی بیشترین میزان رشد متعلق به ژنوتیپهای استان فارس و کمترین آن مربوط به استان اردبیل و در محیط ذرت به ترتیب متعلق به استان همدان و اردبیل بوده است. در دمای 20 درجه ی سانتیگراد، بیشترین روند رشد مربوط به استان اصفهان و کمترین آن متعلق به استان همدان و در دو دمای 25 و 30 درجه ی سانتیگراد به ترتیب مربوط به استان اصفهان، همدان و استان فارس و اصفهان می باشد. در اسیدیته ی 5 بیترین میزان رشد، متعلق به استان اصفهان و کمترین آن مربوط به استان همدان و در سه اسیدیته ی 6، 7 و 8 به ترتیب مربوط به استانهای اصفهان، همدان، فارس، اردبیل و فارس و اردبیل بوده است. رنگ کلنی ژنوتیپها از زیتونی باز تا قهوه ای تیره متفاوت بوده که شاخص مربوطه با اثر معنی دار بود. همچنین، بیشترین میزان طول، عرض و تعداد خانه ی اسپور در سیب زمینی به ترتیب مربوط به استانهای اصفهان، اردبیل و اردبیل و کمترین میزان متعلق به استان فارس، همدان و فارس می باشد در صورتیکه در ذرت از نظر طول، استان همدان و اردبیل و در عرض و تعداد خانه در اسپور اردبیل بیشترین بوده اند، همچنین کمترین مقدار از نظر طول، استان همدان و اصفهان، در عرض، افرس و در تعداد خانه در اسپور، همدان مشخص ردید. بررسی شاخص بیماریزایی ژنوتیپها نیز تفاوتهای قابل توجهی را با اثری معنی دار نشان داد.

کلیدواژه ها

سیب زمینی، ژنوتیپ، مورفولوژی، فنولوژی، ژنتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.