تنوع مورفولوژیک جمعیت های نخل پاکوتاه ایرانی (Nannorrhops ritchieana Griffith) در جنوب شرق ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0860
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 850
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد مشایخی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش باغبانی و عضو انجمن پژوهشگران جوان

همایون فرهمند

استادیار پژوهشکده باغبانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

قاسم محمدی نژاد

استادیار اصلاح نباتات پژوهشکده باغبانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

نخل پاکوتاه ایرانی، یکی از گونه های بومی جنوب غربی آسیا است و به طور طبیعی در بخش های جنوب شرق ایران و عمدتاً در استان سیستان و بلوچستان رویش دارد. این گونه، دارای دو واریته به نام های دراز و پورک است که ع لاوه بر ارزش اکولوژیک در زیست بوم های جنوب شرق ایران، همچنین از دیدگاه زینتی با ارزش می باشند و نقش عمده ای نیز در صنایع دستی و درآمدزایی افراد بومی دارند. همچنین، همراه با استفاده های خوراکی و دارویی، از این گیاه جهت تعلیف دام ها نیز استفاده می شود. هدف از این پژوهش، ارزیابی تنوع اکوتیپ های (جمعیت های) مهم و روابط موجود بین ویژگی های فنوتیپی این د واریته در استان های کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان بود. در این پژوهش نوزده اکوتیپ، در استان های یاد شده، براساس سیزده ویژگی مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، طول تنه، محیط تنه، طول و عرض برگ، تعداد پره های برگ، تعداد برگ های سبز، طول دمبرگ، قطر دمبرگ در وسط و قاعده، طول گل آذین، قطر گل آذین در وسط و در قاعده، بررسی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که تنوع بالایی بین جمعیت های این دو واریته در نقاط مختل وجود دارد اما بین خود واریته ها تفاوت چندانی وجود ندارد.

کلیدواژه ها

نخل پاکوتاه ایرانی، تنوع مورفولوژیک، داز، پورک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.