بررسی تنوع ژنتیکی ارقام کلزا با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0580
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی هوشی علوی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

غلامعلی رنجبر

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مسعود توحیدفر

دانشیار پژوهگاه بیوتکنولوژی کرج

حامد صالحیان آقبلاغ

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

دانه های روغنی نظیر کلزا نقش مهمی در تولید انرژی برای انسان دارند. اطلاع از تنوع ژنتیکی بر پایه نشانگرهای گوناگون در برنامه های به نژادی، از جمله انتخاب والدین از اهمیت بالایی برخوردار است. تعیین تنوع بوسیله نشانگرهای مورفولوژیکی به دلیل وجود اثرات متقابل ژنوتیپ و محیط کارایی شاخص های مورفولوژیکی را کاهش می دهد، به همین دلیل استفاده از نشانگرهای مولکولی که قادر به حذف اثرات عوامل محیطی است اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه به منظور تعیین تنوع ژنتیکی 9 ژنوتیپ کلزا از 15 نشانگر PARD مبتنی بر PCR استفاده شد. استخراج DNA به روش دلاپورتا تغییر یافته انجامشد. برای تعیین کیفیت و کمیت DNA از روش اسکپکتروفتومتری استفاده شد. هر آغازگر تعداد مختلفی باند ایجاد کرد که فقط باندهایی که به طور واضح قابل مشاهده بودند به منظور گروه بندی ارقام ا متیازدهی شدند. بیشترین و کمترین تعداد بانددهی به ترتیب در آغازگرهای OPA04 و OPB08 مشاهده شد. گروه بندی ارقام بر اساس ماتریس 0 و 1 حاصل از نشانگر RAPD و بر مبنای ضریب تشابه جاکارد و روش UPGMA ژنوتیپ های مورد مطالعه را در ضریب تشابه 0/52 در 3 گروه مجزا دسته بندی کرد. با توجه به اینکه در برنامه های اصلاحی والدین تلاقی جهت حصول حداکثر هتروزیس بایستی حداکثر فاصله را از یکدیگر داشته باشند، براساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان از تلاقی ژنوتیپ های گروه اول با گروه سوم هتروزیس قابل ملاحظه ای را بدست آورد.

کلیدواژه ها

کلزا، تنوع ژنتیکی، چندشکلی، نشانگر RAPD

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.