نقش و تنوع توالیهای تکراری ساده در ژنوم و جنبه های کاربردی آن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0525
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم محمودی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

علی والدی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک، آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر زنیلی

لیلا دهاقین

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بیماری شناسی کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

توالیهای تکراری ساده ویژگی مشترک ژنوم یوکاریوتها و پروکاریوتها است که نه تنها در مناطق کد کننده بلکه در مناطق غیرکننده ژنها یافت می شوند. توالیبای ژنوم انسان نشان می دهد که بیش از 30 درصد ژنوم از این تکرارها تشکیل شده است. این تکرارهای پشت سر هم با حفظ تنوع خود در جایجای ژنوم پراکنده شده است و بنابراین از آنها بعنوان ابزارهای توانمند برای مطالعه ژنوم استفاده می شود. شواهد تجربی نشان می دهد که این توالیها قادر به تنظیم بعضی از فرایندهای بیولوژیکی شامل نسخه برداری، ویرایش، تغییر عملکرد پروتئین، تکوین، رفتار و ادراک است. افزایش در تعداد تکرار سبب ایجاد اختلال در موجود از طریق تغییر در ساختار و عملکرد ژنها می شود. تا کنون 20 اختلال در انسان در اثر افزایش طول این تکرارها شناسایی شده است. با توجه به فراوانی توالیهای تکراری و تنع وسیع آنها در ژنوم انسان پیشنهاد شده است که این نواحی در تمایز انسانها از یکدیگر تعیین کننده هستند. تنوع ژنتیکی ایجاد شده توسط توالیهای تکراری احتمالاً زمینه ساز انتخاب طبیعی از طریق تأثیر این عوامل بر رفتار، عملکرد بیولوژیکی و تکوین شده است. در حال احضر تعیین هویت، جرم شناسی، تشخیص بیماری و تعییین روابط خانوادگی مهمترین جنبه های کاربردی توالیهای تکراری است که از آن بعنوان مارکرهای مولکولی قابل اطمینان استفاده ساخته است.

کلیدواژه ها

توالی تکراری ساده، ژنوم، تنوع، STR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.