بررسی تنوع کاریوتیپی اکوتیپ های ایرانی گیاه دارویی آویشن گونه Thymus kotschyanus
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
- کد COI اختصاصی: CIGS12_0443
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 880
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه
استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه
دانشیار، عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه
مربی پژوهشی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه
چکیده
آویشن (Thymus sp) گیاهی خشبی و چندساله از تیره لامیاسه و یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی می باشد. به منظور بررسی تنوع کاریوتیپی 4 اکوتیپ آویشن ایرانی (Thymus kotschyanus) بذرهای کشت گردید و پس از جوانه زنی بذرها مریستم انتهایی ریشه برای مطالعات کاریوتیپی استفاده شد. نتایج نشان داد تمام اکوتیپ های مورد بررسی با فرمول کا ریوتیپی 30m تتراپلوئید (2n=4x=60) بود. بر اساس جدول دوطرفه Stebbins همه اکوتیپ ها در کلاس 1B قرار گرفتند که این امر بیانگر وضعیت تکاملی مشابه و در عین حال ابتدایی در آنها می باشد. اما با توجه به میزان شاخص نامتقارن بودن درون کروموزومی، اکوتیپ 25951 از نامتقارن ترین و در عین حال متکامل ترین کا ریوتیپ نسبت به سه اکوتیپ دیگر برخوردار بود. در حالی که اکوتیپ 13206 متقارن ترین و ا بتدایی ترین کاریوتیپ را نشان داد. تجزیه واریانس داده های حاصل از اندازه گیری صفات مورد مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار نشان داد که از لاحظ صفات طول کل کروموزوم، طول بازوی بلند و طول بازوی کوتاه بین اکوتیپ ها اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود داشت در حالی که صفات نسبت بازوها شاخص سانترومری اختلاف معنی دار نشان ندادند. در تجزیه به مؤلفه های اصلی، دو مؤلفه اول و دوم 99/41 درصد از کل تنوع موجود بین اکوتیپ ها را توجیه نمودند. بر این اساس، صفات TF, VRC, AR, CI, SA, LA, TL و A1 بیشترین نقش را در تشکیل مؤلفه اول داشته و صفات DRL و A2 بیشترین سهم را در تشکیل مؤلفه دوم داشتند. در تجزیه خوشه ای (UPGMA) بر اساس صفات کروموزومی، اکوتیپ های سردشت و قروه (اکوتیپ های غرب ایران) در گروه اول، اکوتیپ یزد (اکوتیپ مرکز ایران) در گروه دوم و اکوتیپ گیلان (اکوتیپ شمال ایران) در گروه چهارم جای گرفتند.کلیدواژه ها
آویشن، تجربه های آماری چند متغیره، تجزیه خوشه ای، گیاهان دارویی، سیتوژنتیکمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.