بررسی القای ماده زایی میوزی با استفاده از پرتوی فرابنفش و شوک سرمایی در ماهی پرت خونی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-12-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین شالویی

استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مهدیه مرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

حسین رحیمی پردنجانی

کارشناس ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

روح اله رحیمی

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه امکان ایجاد ماده­زایی در ماهی پرت خونی (Blood Parrot) با استفاده از اسپرم های پرتو دیده و شوک سرمایی بود. برای این منظور از ۲۰ قطعه ماهی پرت ماده و ۳ قطعه ماهی فلاورهورن نر (گرید A) که دارای دورگه زیستا هستند، استفاده شد. در ابتدا ژنوم اسپرم­های ماهی فلاورهورن با استفاده از پرتوی فرابنفش در دامنه ۲۵۴ نانومتر و با مقدار تابش ۳۰ ژول بر متر مربع تخریب شد و با تخم های به دست آمده از ماهی پرت لقاح داده شدند. چهار دقیقه پس از لقاح، تخم­های لقاح یافته هاپلوئید با استفاده از شوک سرمایی (۵/۰±۹ درجه سانتی گراد) به مدت ۳۰ دقیقه به حالت دیپلوئید تبدیل شدند. به منظور بررسی ماده زایی از روش فنوتیپیک با بررسی رنگ چشم­ها و شکل بدن در بچه­ماهیان استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، درصد تخم گشایی و بقای لاروها و بچه ماهیان در گروه اسپرم پرتو دیده به طور معنی­داری از گروه شاهد کمتر بود. تنها ۷۸/۱۵ درصد از بچه­ماهیان در تیمار اسپرم پرتو دیده کاملا شبیه والد ماده بودند (۰۵/۰P< ). طبق نتایج، تاثیر پرتوی فرابنفش و شوک سرمایی بر درصد بازماندگی جنین و لاروها بلافاصله پس از لقاح مشهودتر بود و پس از تخم گشایی تاثیر آنها کاهش یافت. به طور کلی، این مطالعه نشان داد که امکان القای ماده­زایی ماهی پرت با استفاده از پرتوی فرابنفش وجود دارد، ولی افزایش درصد تخم گشایی و میزان بقای ماده­زادهای تولید شده نیازمند پژوهش های بیشتری است. بنابراین بررسی مقادیر دیگر پرتوی فرابنفش با مدت زمان های مختلف برای پرتودهی و استفاده از دماهای مختلف در حین انجام شوک دمایی برای افزایش بازده ماده­زایی این گونه در آینده پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

تابش فرابنفش, فلاورهورن, ماده زایی, لقاح, ماهی پرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.