ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای گندم دوروم با استفاده از مارکر ISSR

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا توکلی شادپی

دانش آموخته کارشناسی ارشد و عضو هیئت علمی گروه اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

علیرضا زیرجدی

عضو هیئت علمی گروه زارعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی

علیرضا اطمینان

عضو هیئت علمی گروه پژوهشی بیوتکنولوژی تنشهای محیطی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی

چکیده

ارزیابی تنوع ژنتیکی در گیاهان زراعی برای برنامه های اصلاحی و حفاظت از ذخایر توارثی، حیاتی بوده و اطلاع از سطح تنوع ژنتیکی در گونه گیاهی برای انتخاب والدین جهت رسیدن به هیبرید مناسب از اهمیت زیادی برخوردار است. ارزیابی تنوع ژنتیکی همچنین از جنبه مدیریت مؤثر و حفظ منابع ژرم پلاسم دارای اهمیت می باشد. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی تحقیقی در سال 90-1389 بر روی 20 ژنوتیپ گندم دوروم با استفاده از مارکر ISSR انجام شد. بعد از نمایان شدن باندها و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از بررسی، تعداد 72 آلل شناسایی شد که 70 آلل آن دارای چندشکلی بودند. میانگین تعداد آلل در کل پرایمرها برابر 7/2 و میانگین محتوای چندشکلی مقدار 0/382 محاسبه گردید. بیشترین میزان تشابه بین ژنوتیپهای 8 و 10 و کمترین میزان تشابه بین ژنوتیپهای 8 و 16 مشاهده شد، بیشترین و کمترین شباهت ژنوتیپها در روش دایس به ترتیب مقدار 0/79 و 0/24 محاسبه گردید. در این تحقیق بیشترین محتوای چندشکلی (PIC) در بین پرایمرها، مربوط به پرایمر UBC112 با مقدار 0/48 و کمترین میزان با مقدار 0/29 مربوط به پرایمر UBC840 می باشد. نتیجه حاصل از تجزیه کلاستر و تجزیه به مختصات با یکدیگر مطابقت داشت و در هر دو روش ژنوتیپها به 4 گروه تقسیم شدند.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، ژنوتیپ، گندم دوروم، مارکر ISSR، پلیمورفیسم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.