تجزیه علیت عملکرد و اجزای آن در ژنوتیپهای جو

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 662
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه پسرکلو

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی

حسن سلطانلو

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی

سیده ساناز رمضانپور

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی

علی اصغر نصرالله نژاد

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی

چکیده

جو با نام علمی Hordeum vulgare یکی از اولین گیاهان زراعی اهلی شده به شمار می رود و از اصلی ترین منابع تأمین غذای دام و انسان در جهان است. در برنامه های اصلاح نباتات انتخاب بر اساس تعداد زیادی صفت زراعی صورت می گیرد که ممکن است بین آنها همبستگی مثبت و م نفی وجود داشته باشد. لذا روشهای تجزیه و تحلیلی که بدون از بین بردن مقدار زیادی از اطلاعات مفید، تعداد صفات مؤثر در عملکرد را کاهش دهند، برای پژوهشگران با ارزش هستند. به منظور بررسی روابط بین صفات مورفولوژیک با عملکرد در ژنوتیپهای جو و همبستگی بین صفات مورد مطالعه، سال زراعی 1390-1389 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی گرگان (عراقی محله) 64 ژنوتیپ چواز منطقه ایکاردا و مناطق معتدله در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. صفات بیوماس، رسیدگی فیزیولوژیک، تعداد سنبله، طول پدانکل، طول سنبله، ارتفاع بوته، تعداد سنبلهچه در سنبله، وزن سنبله، تعداد دانه پر، تعداد دانه پوچ و وزن دانه در سنبله به همراه عملکرد در تکرار می باشد. نتایج اصل از تجزیه علیت نشان داد که صفات بیوماس، تعداد سنبله، طول سنبله، تعداد دانه پوچ و وزن دانه در سنبله اثر مستقیم مثبت نشان دادند، در حالی که در تجزیه همبستگی فقط صفات بیوماس و تعداد سنبله همبستگی مثبت و معنی داری داشته اند و صفت تعداد دانه پر با وجود داشتن همبستگی مثبت، اثر مستقیم کوچک و منفی با عملکرد نشان داده است.

کلیدواژه ها

ژنوتیپ، جو، تجزیه علیت، همبستگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.