بررسی انحراف از تفرق در نسل های( F(2 و( F(6 حاصل از تلاقی بین گونه ای گلرنگ زراعی و گلرنگ وحشی با استفاده از نشانگر ISSR

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 679
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان اسداللهیان

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

محمدرضا سبزعلیان

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

آقافخر میرلوحی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در سالهای اخیر استفاده از تلاقی های بین گونه ای به همراه انتخاب به کمک نشانگرها، باعث افزایش سرعت در برنامه های اصلاحی شده است، اما معمولاً در نتایج حاصل از تلاقی بین گونه ای، ژنوم والدین به صورت نرمال توزیع نمی شود، بلکه به سمت یکی از والدین تمایل دارند. وجود این انحراف تفرق در تلاقی های بین گونه ای ممکن است مانع بروز حداکثر تنوع قابل انتظار و برخی ژنوتیپ های خاص در برنامه های اصلاحی شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و انحراف تفرق در نتایج (F(2 و (F(6 حاصل از تلاقی بین گونه ای گلرنگ زراعی (C.tinctorius) و گلرنگ وحشی (C.oxyacanthus) با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR انجام گرفت. در این مطالعه از هر جمعیت 120 ژنوتیپ مورد بررسی قرار گرفتند. DNA هر کدام از گیانان (F(6), F(2 و والدین به روش CTAB استخراج شد و در واکنش PCR به منظور تکثیر باندهای چند شکل مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش از 15 آغاز گر ISSR استفاده شد که از 120 نوار تکثیر شده، 58 نوار بین والدین چند شکلی نشان دادند. به منظور تعیین انحراف تفرق، با مقایسه نسبت مکان های ژنی به ارث رسیده از والدین به نتایج با نسبت مورد انتظار 1:1 از طریق آزمون کای اسکوثر در سطح احتمال 0/01 مشخص شد که در هر دو جمعیت انحراف تفرق وجود دارد بطوریکه در هر دو جمعیت بیشتر مکان های ژنی دارای انحراف متعلق به والدین وحشی بودند. احتمالاً نوع نشانگر مولکولی مورد استفاده، اختلاف اندازه ژنوم والدین، خودناسازگاری و انتخاب طبیعی در وقوع و میزان انحراف تفرق در دو جمعیت مورد مطالعه مؤثر می باشند.

کلیدواژه ها

گلرنگ زراعی، گلرنگ وحشی، تلاقی بین گونه ای، ISSR، انحراف تفرق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.