رقم پایونیر نخود علوفه ای، گزینه ای مناسب برای تولید علوفه در شرایط دیم کشور

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوفه و خوراک دام، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FAFJ-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

- -

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

- -

معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

- -

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

- -

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

- -

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

چکیده

نخود علوفه ای می تواند یک لگوم علوفه ای یکساله مناسب برای تولید علوفه در اراضی دیم سردسیر و معتدل سرد کشور در تناوب با غلات باشد. در این پژوهش، دو رقم نخود علوفه ای وارداتی (با نام مراز و پایونیر) همراه با ارقام محلی ماشک طی تحقیقات میدانی و آنفارم در پروژه ارتقای امنیت غذایی طی دو سال (۹۸-۱۳۹۶) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی در شرایط کشت رایج، کم خاکورزی و نیز کشت مستقیم در استان های آذربایجان شرقی، کردستان، لرستان و کرمانشاه انجام شد. نتایج نشان داد که از نظر عملکرد علوفه خشک در مجموع محیط ها، کمترین میانگین رتبه (۳۱/۱) و کمترین انحراف معیار رتبه (۴۳/۰) متعلق به رقم پایونیر بود که نشان از پایداری بالا برای این رقم داشت. میانگین عملکرد علوفه خشک رقم پایونیر برابر با ۴۱۳۲ کیلوگرم در هکتار بود که ۴۵ درصد بیشتر از میانگین عملکرد علوفه خشک رقم مراز و حدود ۱۹۸ درصد برتر از ارقام شاهد در تمام محیط ها بود. از نظر ارتفاع بوته نیز نخود علوفه ای پایونیر با تیپ رونده به طور متوسط ۱۰ سانتیمتر پابلندتر از رقم محلی بود. در هیچ یک از مراحل بررسی این رقم در شرایط دیم، خسارت بیماری برق زدگی یا فوزاریومی در آن مشاهده نشد. در مجموع مشخص شد که نخود علوفه ای رقم پایونیر به دلیل قابلیت کشت پاییزه در دیمزارهای معتدل سرد و کشت انتظاری در مناطق سردسیر دیم و برتری عملکرد علوفه در شرایط کشت مختلف، قابل توصیه به عنوان یک محصول علوفه ای جدید برای شرایط دیم سرد و معتدل سرد کشور است.

کلیدواژه ها

دیم, گیاه علوفه ای, لگوم علوفه ای, نخود علوفه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.