تحلیل قابلیت های فناوری اینترنت اشیاء در هوشمندسازی کشاورزی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه کشاورزی با رویکرد فناوری های هوشمند
  • کد COI اختصاصی: AGRIHORMOZ02_156
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 9
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم درند

دفتر مدیریت عملکرد استانداری یزد، یزد، ایران

هدایت کارگر شورکی

دفتر مدیریت عملکرد استانداری یزد، یزد، ایران

چکیده

فناوری نوین اینترنت اشیا به مثابه شبکه های درهمتنیده و متصل از داده های مرتبط با اشیا در زمره یکی از جریانهای تحول افرین و آینده ساز تمدن بشری محسوب می شود که قادر است ابعاد گوناگون حیات فردی و اجتماعی بشر به ویژه شیوه کسب و کار و فعالیت های اقتصادی را دگرگون سازد. مطالعه حاضر با هدف معرفی قابلیت های فناوری اینترنت اشیا در جریان هوشمندسازی بخش کشاورزی انجام شده است تا بتوان مسیرهای بهینه به منظور بهره گیری از این فناوری پیشرفته در نهضت نوین سازی اقتصاد کشاورزی را طراحی نمود. در این راستا ضمن پیروی از روش شناسی کیفی در تحقیق و با اجرای پژوهشی کاربردی و توصیفی، ابتدا فهرست بلند قابلیت های عام فناوری اینترنت اشیا با مطالعه اسناد علمی و گزارش های معتبر تحقیقاتی تهیه شد. در ادامه ضمن دسته بندی این قابلیت ها نظرات گروهی از خبرگان برای اولویت بندی آنها در نهضت کشاورزی هوشمند از طریق تکنیک دلفی گردآوری و تحلیل شد. یافته های این مطالعه توانست ۲۲ قابلیت عام از اینترنت اشیا در جریان هوشمندسازی کشاورزی را شناسایی کند؛ ضمن آنکه آنها را در پنج گروه (شامل کارایی، اثربخشی، سلامت، رسمیت و مشارکت) و همچنین سه سطح (شامل بسیار اثرگذار، اثرگذار و نسبتا اثرگذار) جانمایی کند. بدین ترتیب روشن شد که اثرگذارترین قابلیت های فناوری اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند عبارتند از: ارتقای نظام مدیریت اطلاعات؛ مناسب سازی شرایط عمومی محیط؛ ردیابی افراد و ادوات. مسئولان برنامه ریزی و اجرای نظام هوشمندسازی بخش کشاورزی می توانند بر اساس نتایج تحقیق حاضر نقشه راه مناسب را به منظور تسریع این جریان با بهره گیری از قابلیت های اولویت دار فناوری اینترنت اشیا طراحی نمایند.

کلیدواژه ها

اینترنت اشیا, کشاورزی هوشمند, فناوری نوین, هوشمندسازی کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.