طراحی مدل تصمیم گیری خریداران مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی، دوره: 16، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_BAR-16-38_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهمیه ماه آور پور

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

داود فیض

استاد گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

مرتضی ملکی مین باش رزگاه

دانشیار گروه مدیریت بازاریابی، دانشکده علوم اقتصاد و اداری، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران

چکیده

در حوزه فناوری اطلاعات، فناوری واقعیت افزوده یکی از نوآوری های کلیدی به شمار می آید. ازاین رو، هدف پژوهش، توسعه فرآیند تصمیم گیری خریدار مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده و نشان دادن توانایی این فناوری نوین در مراحل تصمیم گیری خرید با ترغیب و سفارشی سازی می باشد. محققان، ابتدا با توجه به ماهیت مسئله، ذهنی بودن و تابعیت آن از تجربه زیسته، نگرش برساختی/تفسیری را پیش فرض فلسفی خود در نگاه به مسئله در نظر گرفته و رویکرد استدلالی استقراگونه کیفی را برای پژوهش بر گزیدند و تمامی رویه ­های روش شناسی، راهبرد مورد نظر خود را رویکرد تحلیل تم قرار داده است. لذا، محقق جهت گردآوری داده­ها از دو منبع اطلاعاتی استفاده کرد. ابتدا، با ۱۳ نفر آشنا و دارای تجربه در حوزه مورد مطالعه که با روش هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه کرد. همچنین، جهت غنای اطلاعات از مصادیق فناوری واقعیت افزوده مرتبط با تصمیم گیری خریداران، پیش از خرید، حین خرید و پس از خرید به صورت نمونه گیری قضاوتی استفاده شد. سپس، متن مصاحبه­ ها ترانویسی شده و با استفاده از نرم افزاز مکس کیودا و با روش تحلیل تماتیک استقرایی که روشی برای سازماندهی و توصیف داده­ها می ­باشد، کدگذاری، تحلیل و تفسیر شدند. در این پژوهش، تصمیم گیری خریداران مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده، با ۱۱۳ کد پایه و ۸ مضمون فرعی، دارای ۳ مضمون اصلی شامل تجربه پیش از خرید، خرید در واقعیت افزوده و تجربه پس از خرید می ­باشد. مضمون پیش از خرید شامل تجربه کاربری تعاملی و پویش حرکتی؛ مضمون حین خرید شامل ادراک نیمه خودآگاه، پردازش هولوگرافیک، اتخاب هوش مندانه، تجربه خرید تعاملی؛ مضمون پس از خرید شامل پشتیبانی تعاملی و تجربه خرید مفرح است. نتایج پژوهش نشان داد که با استفاده از فناوری واقعیت افزوده می توان به مشتریان ارزش افزوده ارائه داد. این امکانات شامل ارتقای تجربه خرید، ارائه اطلاعات بهتر در مورد محصولات، شخصی سازی تجربه مشتری و ایجاد ارتباط عمیق تر و فعال با برند می شوند.

کلیدواژه ها

فناوری واقعیت افزوده(AR), تصمیم گیری خریداران, رفتار خریداران, فناوری نوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.