واکنش جوانه زنی و رشد گیاهچه علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus) به تنش شوری و خشکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش های بذر ایران، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_YUS-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گودرز احمدوند

University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran

معصومه دهقان بنادکی

University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran

جواد علیمرادی

University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran

سارا گودرزی

University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran

ساسان اردلانی

University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran

چکیده

تنش شوری و خشکی از عوامل محدودکننده در مراحل جوانه­ زنی و استقرار گیاهان می ­باشند. به منظور بررسی اثر غلظت­های مختلف کلریدسدیم و پلی ­اتیلن گلایکول در مراحل جوانه ­زنی و رشد گیاهچه علف­ هرز تاج­ خروس (Amaranthus retroflexus) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با ۴ تکرار در آزمایشگاه بیولوژی علف های هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال ۱۳۹۴ انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف پتانسیل اسمزی در ۶ سطح (صفر، ۲-، ۴-، ۶-، ۸- و ۱۰- بار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری و خشکی به صورت معنی­ داری از درصد و سرعت جوانه­ زنی، طول ریشه ­چه و ساقه ­چه، طول گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه تاج­ خروس کاسته شد (P< ۰.۰۵). با افزایش شدت تنش شوری و خشکی از ۲- بار به ۱۰- بار، درصد جوانه ­زنی به ترتیب ۹۶ و ۱۰۰ درصد نسبت به شاهد کاسته شد. بیشترین طول گیاهچه (۷۱/۷ سانتی متر) در تیمار شاهد مشاهده شد و با افزایش شدت تنش به ۱۰- بار در تنش شوری به ۵۲/۱ سانتی متر و در تنش خشکی به صفر رسید. برازش مدل سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف تنش با درصد جوانه ­زنی و سرعت جوانه­ زنی را توجیه نمود. پارامتر X۵۰ مدل نشان داد که تنش شوری و خشکی به ترتیب در پتانسیل­ های ۵۸/۳- و ۷۵/۳- بار منجر به کاهش ۵۰ درصدی حداکثر جوانه زنی شدند. کاهش ۵۰ درصدی سرعت جوانه­ زنی در تنش شوری و خشکی به ترتیب در پتانسیل ­های ۵۸/۲- و ۸۸/۲ – بار مشاهده شد که نشان دهنده تاثیر بیشتر تنش خشکی بر تاج­ خروس می باشد.  جنبه­ های نوآوری: بررسی خصوصیات جوانه ­زنی گیاهچه علف هرز تاج­ خروس ریشه قرمز تحت تنش شوری و خشکی. تنش خشکی درصد جوانه ­زنی علف هرز تاج ­خروس ریشه قرمز را کاهش می دهد.

کلیدواژه ها

Germination, Osmotic potential, Seedling, Weed, پتانسیل اسمزی, جوانه زنی, گیاهچه, علف هرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.