خوانش و تطبیق مفهوم فرم در آرای سنت گرایان و تاتارکیهویچ در معماری میدان نقشجهان اصفهان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین دوره همایش ملی دوسالانه پژوهش در هنر اسلامی
  • کد COI اختصاصی: BCIA01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیتا عبدنیک فرجام

دانشجوی دکتری هنرهای اسلامی، دانشکده صنایعدستی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

زینب صابر

دانشیار، دانشکده صنایعدستی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

فرم در هنر و بهویژه در معماری یکی از مفاهیمی است که از دیرباز موردمطالعه قرارگرفته است. در این پژوهش با استفاده از روش تفسیری و تحلیلمحتوا و با استناد به منابع کتابخانه ای، تطبیق مفهوم فرم در آرای سنتگرایان و آرای تاتارکیه ویچ در معماری میدان نقشجهان اصفهان مورد مطالعه قرارگرفته است. هدف از این پژوهش تطبیق دیدگاه مادی گرایانه و دیدگاه سنتی در ساختار میدان نقشجهان است. سوالی که پیش روی ماست این است که آیا فرم در معماری میدان نقشجهان که یکی ا ز آثار بیبدیل معماری اسلامی است از مفاهیم فرمی هنر غرب و همچنین آرای سنتگرایان بهرهگرفته است یا خیر. فرض ما بر این است که مفهوم فرم در معماری میدان نقش»ب« و»الف« هایجهان با آرای سنتگرایان و معماری اسلامی مطابقت دارد؛ زیرا در غیر این صورت فضایی چنین مطلوب برای جهانیان پدیدنمی آمد. در این پژوهش ابتدا به تعریف کلی فرم پرداخته شده است، پس از آن مفهوم فرم در هنر دینی و سپس مفهوم فرم در آرای تاتارکیهویچ مورد مطالعه قرارگرفته است. بخشی از پژوهش نیز به میدان نقشجهان و عناصر معماری آن اختصاص یافتهاست. در پا یان نیز تحلیل و تطبیق فرم در آرای سنتگرایان و آرای تاتارکیه ویچ صورت پذیرفته است. نتایج نشان میدهدکه به کارگیری مفهوم فرم در میدان نقش جهان، در آرای سنتگرایان و آرای تاتارکیه و »الف« ویچ درفرم های با یکدیگر مطابقت داشته است. استفاده از نظم و تناسب ک»ب« است با آرای سنت»الف« ه هدف فرمگرایان که هندسه را نمایان که صورت ظاهر هر چیز است نیز »ب« کننده حقایق ازلی در معماری می دانند مطابقت داشته و همچنین فرم با برداشت سنتگرایان از فرم که صورت را هویت بخش هر شیء یا اثر معماری می دانند قابل تطبیقاست.

کلیدواژه ها

فرم, معماری ایرانی - اسلامی, سنتگرایان, تاتارکیه ویچ, میدان نقشجهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.