مطالعه رفتار خزشی تشکیلات نمکی با هدف طراحی مخازن زیرزمینی گاز طبیعی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE07_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی حسینی

دانشجوی دکتری مهندسی استخراج معدن، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

فرهنگ سرشکی

دانشیار دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

محمداسماعیل جلالی

استادیار دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

علی تیموری

کارشناس مخزن، شرکت ملی گاز ایران، تهران

چکیده

سنگ نمک در ساخت سازه های مهندسی در سنگ، ماده ی ویژه ای است. این سنگ در برابر تنش های انحرافی بسیار اندک از خود تغییر شکل هایی بروز می دهد که باعث نفوذناپذیر شدن آن در برابر بسیاری از سیالات می شود. البته این امر را به تغییر شکل تابع زمان و نیز ویژگی خود ترمیمی 1 آن نیز می توان نسبت داد. پر واضح است که مطالعه خواص ژئومکانیکی سنگ نمک و بررسی تاثیر آن بر قابلیت این سنگ در میزبانی از سیالاتی که قابلیت انحلال آن را ندارند به درک بهتر عوامل موثر بر طراحی و احداث مغارهای نمکی منجر خواهد شد. در این مقاله، با استفاده از نتایج آزمون های آزمایشگاهی به روی نمونه هایی که از اعماق مختلف یک سازند نمکی واحد به دست آمده اند، به بحث در مورد ارتباط بین عمق تشکیل و مقاومت فشاری و به دنبال آن رفتار خزشی نمک پرداخته شده است. در ادامه تاثیر عوامل دیگری از جمله دما و نیز فشارهای محصور کننده به روی رفتار تغییر شک لپذیری تابع زمان نمک بررسی شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که از بین عوامل مورد مطالعه، دما بیشترین تاثیر را بر کرنش خزشی نمک دارد.

کلیدواژه ها

سنگ نمک، مغار، خزش، مقاومت فشاری، دما، بارگذاری استاتیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.