استفاده از مطالعات زمینشناسی مهندسی جهت برنامهریزی آزمایشهای برجا (آزمایشهای تغییر شکل پذیری در خاکهای درشتدانه)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE07_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر چشمی

دانشگاه تهران، دانشکده زمین شناسی

علی برهانی

دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست

رضا حسینی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده زمین شناسی

چکیده

تعیین ویژگیهای مهندسی مصالح با آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی امکانپذیر است. مشکلات مربوط به تهیه نمونه بخصوص در مصالح درشتدانه کاربرد آزمایشهای آزمایشگاهی برای تعیین ویژگیهای مهندسی این مصالح را محدود نموده است. بررسیهای زمینشناسی مهندسی ضمن کمک به انتخاب آزمایش برجای مناسب باعث مدیریت هزینه و افزایش اعتبار نتایج آزمایشها میگردد. به منظور افزایش ارتفاع سد تنظیمی گتوند نیاز به تعیین دقیق مدول تغییر شکل پذیری خاک زیر سد میباشد، بدین منظور یک روش چند مرحلهای پیشنهاد و انجام شده است. در مرحله اول با تلفیق مطالعات زمینشناسی محدوده مورد مطالعه و اطلاعات بدست آمده از حفر چند گمانه اکتشافی، مشخصات زمینشناسی مهندسی لایههای زیر سطحی بررسی شده است. در این مرحله برای تعیین مدول تغییر شکل پذیری آزمایش پرسیومتری و لرزهای درون گمانهای انجام شده لیکن بدلیل بافت درشتدانه، ناهمگنی و ریزشی بودن مصالح امکان اخذ نتایج مناسب از آزمایش پرسیومتری میسر نگردیده است. از آنجا که دسترسی مستقیم به لایههای زیرسطحی و درشتدانه ممکن نبوده تصمیم گرفته شده مدول تغییر شکل پذیری بستر بروش غیر مستقیم تعیین شود. لذا در مرحله دوم با توجه به شناختی که در مرحله قبل از لایههای زیر سطحی حاصل شده بود، معادل لایههای قرارگرفته در زیر سد در کنارههای ساحل رودخانه شناسایی و پس از آماده سازیهای لازم نسبت به انجام آزمایش بارگذاری صفحه با صفحه دایرهای به قطر 60 سانتیمتر اقدام گردیده است. در مرحله سوم به منظور در نظر گرفتن اثر ابعاد صفحه بارگذاری و اندازه دانهها، بارگذاری صفحه با استفاده از صفحه دایرهای به قطر 120 سانتیمتر طراحی و انجام شده است. بر این اساس در این مقاله ضمن بیان اهمیت مطالعات زمینشناسی مهندسی در انتخاب آزمایشهای برجای مناسب، نتایج بدست آمده از آزمایشهای مختلف جهت تعیین مدول تغییر شکل پذیر خاک مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

بارگذاری صفحه، خاک درشتدانه، آزمایشهای برجا، زمینشناسی مهندسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.