تعیین پهنه های مستعد اکوتوریسم در شهرستان کوهدشت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی توسعه صنعت گردشگری با تاکید بر پارک های ملی و تالاب ها با محوریت استان گلستان
  • کد COI اختصاصی: GALIKASHPNU01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک شرفی

دانشجو دکترا ژئومورفولوژی دانشگاه تهران و پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد لرستان

مریم بیرانوندزاده

پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد لزستان

سید دانا علی زاده

دانشجو دکترا جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی

چکیده

یکی از اشکال مختلف گردشگری، توریسم طبیعی یا گردش در طبیعت است که در حقیقت توریسمی بر پایه پایداری محیط زیست با تمرکز اولیه بر تجربه محیط های طبیعی که عامل ترویج فرهنگ و محیط زیست است می باشد و امروزه در صنعت گردشگری از جایگاه ویژه ای برخوردار است. شهرستان کوهدشت به عنوان یکی از شهرستان های دهگانه استان لرستان از قابلیت های توریستی (اکوتوریستی؛ ژئوتوریستی؛ جاذبه های تاریخی و فرهنگی) فراوانی برخوردار است. این شهرستان به لحاظ شرایط جغرافیایی در وضعیتی قرار گرفته است که می تواند در تمامی ایام سال باعث جذب گردشگر از سایر نقاط کشور باشد. وضعیت مناسب بارندگی، رطوبت، باد، دید مناسب اعم از افقی و عمودی، فقدان پدیده های مخرب طبیعی، وجود چهار فصل، دشتهای حاصل خیز، چشمه های جوشان و معدنی از جمله توانمندیهای توریستی این شهرستان می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین پهنه های مستعد توسعه صنعت توریسم با تاکید بر توانهای اکوتوریستی شهرستان در قالب استفاده از لایه های مانند باد، دما، رطوبت، بارش، روزهای یخبندان، شیب، طبقات ارتفاعی، وضعیت دسترسی به این قابلیتها و میزان امکانات و خدمان موجود با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی تدوین گردیده است، رئیکرد حاکم بر پژوهش تحلیلی- کمی است. بررسی توان محیطی شهرستان بیانگر توان محیطی فوق العاده این روستا برای فعالیتهای جاذب اکوتوریسم نظیر دامنه نوردی می باشد، به گونه ای که بیش از 95 درصد از وسعت این شرهستان برای این فعالیت مناسب می باشد، فضاهای مناسب برای فعالیتهای کوهنوردی به صورت نقاط پراکنده در جنوب و جنوب غرب شهرستان دیده می شوند، از مجموع نقاط گردشگری کوهدشت، بیشترین این نقاط در محدوده همدمای 15 تا 17.5 درجه سانتیگراد سالیانه قرار دارد فشاهای واقع در مرکز، جنوب و جنوب غرب در این محدوده دمایی قرار دارند، به لحاظ شاخص دسترسی به این توانهای اکوتوریستی شبکه راه های ارتباطی در سطح شهرستان توزیع مناسبی داشته، علیرغم اینکه بیشتر راه های ارتباطی آسفالت نمی باشند اما به می توان به تمامی آثار تاریخی و نقاط گردشگری ارتباط داشت.

کلیدواژه ها

توانهای محیطی، اکوتوریسم، کوهدشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.