مطالعه ای بر اثربخشی طرحواره درمانی بر تعارضات زناشویی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای روانشناسی، مشاوره، آموزش و علوم تربیتی
- کد COI اختصاصی: ICPEB08_068
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 67
نویسندگان
کارشناسی ارشد رشته روانشناسی عمومی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، استان تهران، ایران
چکیده
طرحواره درمانی (Schema Therapy) رویکردی نوین در روانشناسی است که به افراد در شناسایی و تغییر الگوهای ذهنی ناسازگار (طرحواره های ناسازگار اولیه) کمک می کند. این الگوها، که اغلب در دوران کودکی شکل می گیرند، می توانند بر تفکر، احساسات و رفتار فرد در بزرگسالی تاثیر منفی بگذارند و منجر به مشکلات روانشناختی شوند. طرحواره درمانی با تلفیق موثر درمان شناختی-رفتاری (CBT)، نظریه روابط موضوعی روانکاوی، نظریه دلبستگی و گشتالت درمانی، به دنبال ایجاد تغییر عمیق و پایدار در فرد است. تعارضات زناشویی وقتی بروز پیدا می کند که رفتار یک شخص با توقعات شخص دیگر جور درنیاید. آنچه که تعارض را ایجاد می کند، وجود نظرات مختلف و به دنبال آن، سازگاری یا ضد و نقیض بودن آن نظریات است. درک نظریات مختلف کمک می کند تا شیوه های مناسبی را برای حل تعارض انتخاب کنیم. مادران کودکان کم توان ذهنی اغلب با چالش ها و استرس های زیادی در ارتباط با مشکلات فرزندان خود مواجه هستند. این امر می تواند بر روابط زناشویی و رضایت آنها تاثیر منفی بگذارد و باعث تعارض زناشویی شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طرحواره درمانی بر رضایت زناشویی و تعارض زناشویی در مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان کم توان ذهنی تحت پوشش سازمان بهزیستی شهرستان قرچک بود. در مجموع ۳۰ زن به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. در حالی که طرحواره درمانی با برگزاری ده جلسه ۲ ساعته به گروه آزمایش ارائه شد، مادران گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ اولسون (۱۹۹۸) و پرسشنامه تعارض زناشویی براتی و سنایی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که طرحواره درمانی به طور معناداری رضایت زناشویی و تعارض زناشویی را در مادران کودکان کم توان ذهنی کاهش داد (P < ۰.۰۰۱). طرحواره درمانی باعث افزایش رضایت زناشویی و کاهش تعارض زناشویی در مادران کودکان کم توان ذهنی شد.کلیدواژه ها
کودکان کم توان ذهنی, تعارض زناشویی, رضایت زناشویی, مادران, طرحواره درمانیمقالات مرتبط جدید
- چگونه توانستم با استفاده از روش یادگیری مشارکتی مهارت های کارگروهی دانش آموزانم در پایه دوم ابتدایی را ارتقا بخشم
- فرصت ها و چالش های آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت
- بررسی راهبردهای یاددهی، یادگیری در دوره ابتدایی، در نظام تعلیم و تربیت ایران
- از منبع دانش تا مربی یادگیری: چرا آموزش مهارت های دیجیتال به معلمان یک ضرورت است؟
- آموزش انعطاف پذیر برای پاسخ به نیاز های متنوع فرا گیران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.