تاثیر منابع عرفان اسلامی بر شکلگیری علوم روانشناسی: واکاوی تاریخی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای روانشناسی، مشاوره، آموزش و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: ICPEB08_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدکاظم حسینی

آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور واحد بافت، کرمان، ایران

الهام ریاحی

دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، دانشگاه علوم انسانی گروه ادبیات و مدرس

چکیده

امروزه علوم انسانی نقش مهمی در ساماندهی نظام اجتماعی ایفا می کنند. وجود ریشه ها و زمینه های دینی در علوم انسانی غیرقابل انکار است و می توان تاثیر ادیان مختلف بر علومی مانند روانشناسی را به روشنی بیان نمود. در این مقاله سعی نموده ایم تا تاثیر دیدگاه های اندیشمندان اسلامی در باره نفس، خودشناسی و کسب معرفت را بر علوم روانشناسی مورد بررسی قرار دهیم. در اسلام توجه به ابعاد غیرمادی انسانی و تلاش برای رشد و تربیت انسان از بعد روح و روان بسیار مورد توجه بوده است. از سویی نیز دستگاه های شناختی مانند عرفان و تصوف به نحوی روی همین موضوع تمرکز داشته اند. مطالعات نشان می دهد بنابر منابع متعدد تاریخی دستاوردهای دینی در اسلام توانسته است روی روانشناسی به عنوان یک علم مدرن تا حدی تاثیر داشته باشند. برخی نظریات اولیه علم روانشناسی از نگرش هایی که اندیشمندان اسلامی داشته اند اخذ شده و برخی دیگر نیز تحت تاثیر منابع اسلامی بوده است. بطوریکه می توان آشنایی اندیشمندان غربی با عرفان اسلامی را هم یکی از دلایل توجه مکاتب علمی غرب در پرداختن به علومی مانند روانشناسی قلمداد نمود.

کلیدواژه ها

علوم اسلامی, عرفان, روانشناسی, علم النفس, خودشناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.