بررسی نقش حاج ملا عبدالکریم جناب ‎قزوینی در موسیقی قاجار و تداوم حیات موسیقی آوازی ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مطالعات میان رشته ای در ادبیات و هنرهای کاربردی، موسیقی، نمایش و سینما
  • کد COI اختصاصی: DSBM02_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسام الدین رضایی

کارشناسی ارشد اتنوموزیکولوژی

چکیده

چکیده در این مقاله نقش حاج ملا عبدالکریم جناب قزوینی در موسیقی قاجار و تداوم حیات موسیقی آوازی ایران با استناد به اسناد و اطلاعات ارائه شده در چند کتاب تاریخی، خاطرات، مقاله ها و به ویژه کتاب حاجی ملا عبدالکریم جناب قزوینی و نقش وی در موسیقی قاجار (میثمی، ۱۳۹۰)، مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. در مسیر بررسی اهمیت موسیقی آوازی، چگونگی حیات این سنت در قاجار و مطالعه سیر تطور آن متاثر از جناب، با تامل و مداقه در اطلاعات و اسناد مربوط به این هنرمند پنج عامل به عنوان اصلی ترین بستر های تاثیرگذاری جناب برشمرده می شوند که به ترتیب میزان اهمیت عبارت اند از: تعزیه، آموزش، ارتباط با دربار، جایگاه اجتماعی و تحصیلات. در تحلیل جداگانه هرکدام از این موارد و سیر چگونگی تاثیر و تاثر جناب در موسیقی قاجار به واسطه ی هر بستر این گونه استنباط می شود که بیشترین اثرگذاری از بستر تعزیه و آموزش صورت گرفته هرچند بسترهای دیگر نیز در جای خود حائز اهمیت اند. در ادامه طرح دروس جناب بر اساس مستندات موجود معرفی می شوند و در قسمت دوم متن ویژگی های سبک آوازی جناب، معرفی و تحلیل شده، با آثار شاگردانش مطابقت داده می شود که در این میان اوج خوانی به عنوان بارزترین ویژگی این سبک معرفی می شود. و در قسمت پایانی صفحه ی نوای قربان خان (از شاگرد های جناب) تحلیل شده و ضمن تلاش در بررسی دقیق میزان تطابق ویژگی های معرفی شده با این نمونه، نکات جدیدی شامل تقدم زیبایی شناسی اوج خوانی بر ساختار فرمال گوشه ها و تاثیر عوامل خارجی در پایین نشان دادن پارامترهای زیبایی شناسی آواز قاجار در نزد ما استخراج می شوند.

کلیدواژه ها

جناب قزوینی, تعزیه در قاجار, موسیقی قاجار, آواز در قاجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.