بررسی نقش هنر قدسی و اعداد مقدس در معماری باغ رحیم آباد بیرجند

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، هنر، طراحی صنعتی، ساخت و فناوری حکمت بنیان
  • کد COI اختصاصی: ICAHU01_1556
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه قاسمی

استادیار، گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

منصوره سلیمانی

دانشجو کارشناسی ارشد، گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

هنر قدسی در هر جلوه و بیانی، در پی آن است که حقیقت ذاتی اشیا و پدیده ها را آشکار سازد. امر قدسی، بیانگر تجلی عوالم برتر در ساحت های نفسانی و مادی است. معماری، در طول هزاره ها، خالق مکان های مقدس بوده است. از آنجا که معماری قدسی از ساحت معنا سرچشمه می گیرد، هنری معنوی محسوب می شود. عشق ایرانیان به طبیعت، باغ را به محیطی مقدس بدل کرده است که از رابطه میان انسان و طبیعت سخن می گوید. باغ ایرانی، به عنوان نمونه ای متعالی از منظر ایرانیان، بازتاب دهنده باورهای انسان ایرانی اسلامی در بطن تاریخ بوده است. هدف این پژوهش، تعریف هنر قدسی و بررسی نقش اعداد مقدس در معماری است. در این راستا، تجلیات قدسی در معماری باغ ایرانی و تاثیر آن بر معماری باغ رحیم آباد بیرجند بررسی می شود. روش تحقیق در این پژوهش، کتابخانه ای میدانی است و داده ها به شیوه توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش هاست: هنر قدسی چگونه در طراحی و معماری باغ های ایرانی بازتاب یافته است؟ ویژگی های هنر قدسی و نقش اعداد مقدس در ساختار و معماری باغ رحیم آباد چگونه بوده است؟ نتایج مطالعات نشان می دهد که هنر قدسی از طریق بهکارگیری نمادها، اعداد مقدس و عناصر طبیعی در طراحی باغ های ایرانی تجلی یافته است. اعداد مقدسی همچون چهار، هشت و دوازده، در معماری باغ رحیم آباد بیرجند به عنوان نمادهای معنوی مورد استفاده قرار گرفته اند. این باغ، به عنوان نمونه ای از باغ های ایرانی، تلفیقی از هنر قدسی و اصول معماری سنتی را به نمایش می گذارد.

کلیدواژه ها

هنر قدسی, معماری, باغ ایرانی, اعداد مقدس, باغ رحیم آباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.