معرفی لیتوگرافهای عمارت تاریخی صیرفیان اصفهان و حفظ و مرمت یک نمونه از آنها

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، هنر، طراحی صنعتی، ساخت و فناوری حکمت بنیان
  • کد COI اختصاصی: ICAHU01_1145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه روحانی

دانشآموخته کارشناسی ارشد مرمت آثار تاریخی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

استفاده ی تزئینی از تصاویر چاپی اروپایی که از قرن ۹۱ میالدی در ایران رواج یافت، در اصفهان سابقه طوالنیتری دارد. لیتوگرافهای قابل انتقال با موضوعات مختلفی از قبیل داستانهای مذهبی، شخصیت های سرشناس و سیاسی، مراسم خاص اروپایی و یا پرترههایی از زنان اروپایی در بسیاری از خانه های دوره قاجار اصفهان دیده میشود که یکی از آنها عمارت تاریخی صیرفیان است. این آثار دارای ارزشهای تاریخی هنری بسیاری بوده و به دلیل شرایط محل استقرار و دسترسی آنها، در معرض آسیب قرار گرفته و خراش و پارگی های سطحی، از زیبایی بصری آنها کاستهاند. هدف از انتخاب این پروژه علاوه بر برداشتن گامی در جهت توجه به اهمیت این گونه آثار، بازگرداندن ارزشهای تاریخی و زیبایی شناسانه ی لیتوگرافهای آسیب دیده نیز بوده است، که این مهم با مطالعات دقیق و انجام عملیات حفاظتی و مرمتی میسر خواهد شد. از آنجا که حساسیت این قبیل آثار در مقابل نور، نوسانهای حرارتی، رطوبت نسبی و تاثیرات آلودگی های جوی میتواند هم لایه ی رنگ و هم پایهی کاغذی را تحت تاثیر قراردهد، اثر ظریف و آسیب پذیری را معرفی میکند که نیاز به ف ن شناسی و آسیب شناسی دقیق دارد. نمونه لیتوگراف مورد مطالعه (با موضوع مهر مادری) چاپ بر روی مقوا است. مشاهدات دقیق میکروسکوپی و شیمی تر، تست اسیدیته و آنالیز دستگاهی Micro XRF در جهت انجام عملیات حفاظتی و مرمتی روی اثربسیار سودمند واقع شد. در نتیجه ی فرآیند بررسی، تکنیک اثر کرومولیتوگرافی و جنس الیاف مقوای آن Rug paper تشخیص داده شد که با چسب سریش به دیوار بنا چسبانده شده بود. آهار آن نیز زاج راتیانه بود که میتواند دلیلی بر اسیدی شدن مقوای اثر باشد. پس از انجام عملیات حفاظتی و مرمتی، اثر جهت نمایش (در اتاق نقاشی خانهی صیرفیان) آماده شد.

کلیدواژه ها

لیتوگراف, باسمه, حفاظت و مرمت, عمارت صیرفیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.