بررسی جایگاه جراید برلنی ها در مهندسی زبان در ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 32، شماره: 97
  • کد COI اختصاصی: JR_JPLL-32-97_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه قربانی جویباری

Birjand University

زهرا علیزاده بیرجندی

Birjand University

عباس واعظ زاده

Birjand University

محمد شاه حسینی

Birjand University

چکیده

یکی از بحث­انگیزترین اصلاحات در فرآیند مدرن­سازی اصلاح زبانی است؛ ازاین­رو، مهندسی زبان یکی از بخش­های مخاطره­آمیز آزمایشگری اجتماعی سیاسی در هر کشور به شمار می آید. در ایران، برلنی­ها برای اولین بار اصلاحات زبان فارسی را مطرح کردند. این حلقه فصل مهمی از تاریخ روشنفکری در ایران محسوب می­شوند. آنان در زمانی کوتاه با فعالیت های خود در ایران و در اروپا، با انتشار مجله­ها و رساله­ها و با تشکیل محافل بحث و گفت­وگو، مهم­ترین گروه فعال روشن فکران مهاجر ایران را در دوره معاصر پدید آوردند. بررسی جراید برلنی­ها اتخاذ رویکرد آسیب­شناسانه آنها را در مسائل زبانی درکنار راهکارهای عملی و اصلاحی در این عرصه نشان می دهد. جراید برلنی ها با طرح چالش­های زبان فارسی و پرهیز از افراط و تفریط و اتخاذ مشی اعتدالی به انتقاد از شیوه­های پاک سازی و اصلاح زبان فارسی پرداختند. با توجه به جایگاه موثر برلنی­ها و جراید آنها در فرآیند اصلاحات زبانی ایران، مقاله پیش رو با روش توصیفی-تحلیلی به تبیین جایگاه این جراید در مهندسی زبان در ایران می­پردازد.

کلیدواژه ها

Language Engineering, The Berliners’ Journals, Iranshahr, Kaveh, The Letter of Farangistan, مهندسی زبان, جراید برلنی­ها, ایرانشهر, کاوه, نامه فرنگستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.