مقایسه سهم تاثیر تکانه ها و حافظه تلاطم گذشته بازار بر تلاطم های جاری بازارهای مالی با تاکید بر رمزارزها: رویکرد MGARCH

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد پولی ، مالی، دوره: 30، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_DANESH-30-25_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 17
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی عباسی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

تیمور محمدی

استاد دانشگاه علامه طباطبایی

سیدشمس الدین حسینی

استاد دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

با توجه به افزایش روزافزون جایگاه بازار رمز پول ها (بیت کوین) در دنیا و اثر سرریز تلاطم آن روی سایر بازارها، این مطالعه، با استفاده از داده­های روزانه ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰، به بررسی اثرات سرریز تلاطم­های بازار رمز پول، طلا و نفت پرداخته است. در این مطالعه به منظور بررسی تکانه­ها و تلاطم بین بازارهای نفت، طلا و بیت کوین از مدل 𝑉𝐴𝑅−𝑀𝐺𝐴𝑅𝐶𝐻−𝐺𝐽𝑅–𝐵𝐸𝐾𝐾 استفاده شده است. اثر اهرمی (نامتقارن) سرریز تلاطم بین بازارها نیز مورد آزمون گرفته است. با توجه به پویایی معاملات بازار دارایی های چند متغیره، اطلاع از چگونگی سرایت اخبار به سایر دارایی ها و افزایش خطر نگهداری دارایی های پرخطر، مهم است. اثر اهرمی شوک خود بازار و شوک­های ناشی از بازارهای دیگر با استفاده از آزمون والد (Wald Chi-square) بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که سهم حافظه تلاطم­ها در توضیح تلاطم­های جاری نسبت به تاثیر تکانه­های گذشته بیشتر است. تاثیر تکانه­های گذشته و حافظه تلاطم­های رمزارزها بر تلاطم­های این بازار بالاست؛ به عبارت دیگر ­توان گفت نوسانات در بازار رمزپول­ها به طور معنی­داری توسط تکانه­های گذشته خود این بازار توضیح داده می­شود. نتایج نشان می­دهد که سرریز تلاطم یک طرفه از بازار بیت­کوین به بازار طلا و بازار نفت وجود دارد اما عکس آن صادق نیست. نتایج مطالعه همچنین حاکی از اثرات اهرمی در بازارهاست. اثرات اهرمی شوک بازار طلا به همراه شوک­های بازار نفت و بیت کوین بر بازار طلا، معنی­دار است. اثرات اهرمی شوک بازار نفت به همراه شوک­های بازار طلا و بیت کوین نیز بر بازار نفت معنی­دار است و برای بازار بیت کوین نیز اثرات اهرمی معنی­دار است.

کلیدواژه ها

تکانه, اثرات اهرمی, بازار کالا, MGARCH

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.