تاثیر شهرسازی و معماری بر حس تعلق خاطر شهروندان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: بیست و ششمین کنفرانس ملی شهرسازی ،معماری ،عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF26_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده خواجویی فرد

کارشناس دفتر فنی، شهرداری سیرجان، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شهرسازی و معماری بر حس تعلق خاطر شهروندان در شهرهای ایران انجام شده است. حس تعلق به عنوان یکی از عوامل کلیدی در ارتقای کیفیت زندگی شهری، به پیوند عاطفی، روانی و اجتماعی شهروندان با محیط زندگی شان اشاره دارد. در بسیاری از شهرهای ایران، عواملی مانند توسعه ناهماهنگ، تخریب بافت های تاریخی، و کمبود فضاهای عمومی تعامل پذیر، منجر به کاهش این حس و در نتیجه افت مشارکت اجتماعی و سرزندگی شهری شده است. پژوهش حاضر با مرور مطالعات داخلی و بین المللی، به تحلیل عوامل موثر بر حس تعلق و ارائه راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود پرداخته است.یافته های پژوهش نشان می دهند که طراحی فضاهای عمومی پویا و سرزنده، حفظ و تقویت هویت مکان، و ایجاد زیرساخت های پیاده محور نقش موثری در تقویت حس تعلق دارند. طراحی انسان محور و توجه به نیازهای اجتماعی و فرهنگی شهروندان، ضمن بهبود تجربه محیطی، به افزایش تعاملات اجتماعی و مشارکت شهروندان کمک می کند. از سوی دیگر، مشارکت فعال شهروندان در فرآیندهای تصمیم گیری و مدیریت شهری، احساس مسئولیت پذیری و مالکیت آنان را تقویت کرده و به ارتقای حس تعلق خاطر منجر می شود. بر اساس این نتایج، اتخاذ سیاست های هماهنگ و طراحی شهری پایدار، از جمله پیشنهادهایی است که می تواند به توسعه شهری انسان محور و افزایش رضایت شهروندان از محیط زندگی کمک کند.

کلیدواژه ها

حس تعلق خاطر، شهرسازی، معماری، طراحی شهری، مشارکت شهروندی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.