گردشگری صنعتی راهبردی پایدار برای حفظ میراثهای صنعتی (مورد پژوهی: سیلوی قدیم شهر اصفهان)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مجله اقتصاد شهری، دوره: 8، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_UEUI-8-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 45
نویسندگان
دانشیار گروه موزه و گردشگری، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
امروزه گردشگری صنعتی و به ویژه بازدید از کارخانههای قدیمی یکی از بازارهای با علایق ویژه گردشگری است که نه فقط فرصتی را برای حفظ میراثهای ملموس و ناملموس صنعتی ایجاد خواهد کرد، بلکه با تبدیل بخشی از کارخانه به سایت میراث صنعتی، درآمد تکمیلی برای کارخانه ایجاد خواهد شد و راهی برای خروج از اقتصاد تکمحصولی کارخانه خواهد بود. سیلوهای قدیمی یکی از میراثهای معماری صنعتی - کشاورزی هستند که امروزه بخشهایی از آنها بدون استفاده ماندهاند و در صورت عدم تغییر کاربری مناسب متروک خواهند شد. این در حالی است که این سیلوهای قدیمی ارزشهای تاریخی، آموزشی و صنعتی زیادی را در خود جای دادهاند. یکی از این سیلوها، سیلوی قدیم اصفهان است که مکان تحت مطالعه پژوهش حاضر است. این پژوهش دو هدف زیر را دنبال می کند: ۱) کشف راهکارهای مناسب به منظور حفظ سیلوهای قدیم به عنوان میراث معماری و صنعتی - کشاورزی بر اساس مطالعههای پیشین و ۲) شناسایی کاربریهای پایدار برای بخشهایی از سیلوی قدیم شهر اصفهان که بدون استفاده ماندهاند. پژوهش حاضر از نوع اکتشافی - کاربردی است و از روش مروری نظامند بهره گرفته است. ابزار گردآوری داده مقالهها، کتابها، روزنامهها و وبسایتها بودهاند. یافتههای پژوهش نشان میدهد سیلوهای قدیمی در جهان به کاربریهای گردشگری (موزه، سایت میراث روستایی و صنعتی به منظور رونق گردشگری صنعتی، کانون گردشگری هنری) و غیرگردشگری (مراکز اجتماعی و فرهنگی، سالنهای ورزشی و انبارهای چندمنظوره) دستهبندی شدهاند. به علاوه ، نتایج مطالعه تطبیقی - کیفی سیلوی قدیم اصفهان با سایر سیلوهای قدیم جهان و ایران نشان میدهد تبدیل بخشهای بدون استفاده سیلوی قدیم اصفهان به یک اکوموزه نان و گندم یا سایت میراث صنعتی - کشاورزی به منظور رونق گردشگری صنعتی مناسبترین و پایدارترین تبدیل کاربری است. در این راستا، بهرهگیری از هنر رنگ و نقاشی در منظر سیلوهای قدیمی بتنی راهبردی برای جذب بازدیدکنندگان و گردشگران بیشتر به سیلو است.کلیدواژه ها
بلوای نان, سیلو, گردشگری صنعتی, گندم, موزهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.