نقد به مثابه شرط ممکن در نوشتار و گفتار تاملی نظری بر پیش‎فرض‎ های در بردارنده چرایی و چگونگی رویداد متن

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون (قندپارسی سابق)، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QPA-7-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین شریف آرا

فارغ التحصیل دکتری علوم سیاسی گرایش اندیشه سیاسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

گارینه کشیشیان سیرکی

دانشیار گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

از نقد و انواع آن به مثابه داوری، ارزیابی، شناسایی، تحلیل، مرور، تفسیر و نظایر آن یاد شده است که همگی به صورت پسینی، ناظر بر نقد به مثابه مواجهه‎ای پرسشگرانه از متن تولید شده به قصد کنکاش و بررسی آن، هستند. این درحالی است که هدف این نوشتار، رها کردن نقد از تعریف‎شدگی معمول پسینی و در نتیجه ایجاد فهمی بنیادین و مبتنی بر نقد متن به گونه‎ای پیشنی است که در فرایند تولید به کنشگری می‎پردازد. به همین منظور، این نوشتار بر عناصر پیشازبانی و فرازبانی تاکید دارد که رویکردی غیرساختارگرایانه است و به مثابه شرایط‎ ممکن، زمینه‎ساز تولید واقعی رویداد متن می‎باشند. پیش‎داده‎هایی فراتاریخی که حاوی چرایی و چگونگی شکل‎گیری متن می‎باشند. شرایط ممکن پیش‎داده‎های عینی و فرازبانی هستند. امکان هایی که در فاصله با تفسیر و تاویل قرار دارند که قلمرو ذهن است. شرایط ممکن در قلب نظریه تاریخ(هیستوریک) قرار دارند و با فرآیند‎های بلند مدت در پیوند می‎باشند. فرآیند‎هایی که از ابتدای شکل‎گیری متن در آن نقش دارند. توجه به شرایط ممکن که شرایطی فرامتنی در فرایند تولید متن هستند، متن را به متنی واقعی بدل می‎سازند. در این حالت است که نقد به مثابه شرط ممکن در ایجاد متن، به صورت پیشنی و فراتر از روایت زبانی و مختصات هرمنوتیکی، از آن در برابر هر گونه بررسی و داوری پیشینی حفاظت و پشتیبانی می‎کند. در این مقاله سعی شد به نقد با نگاهی متفاوت نگریسته شود و همین امر باعث شد تا نتایجی متفاوت از معمول استخراج شود و زمینه ساز تولید واقعی رویداد متن باشد.

کلیدواژه ها

نقد, شرایط ممکن, فهم متن, تولید متن, پیش‎داده‎ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.