تحلیل پویایی تورم با تفکیک عامل روند از نوسان: مقایسه نقش نقدینگی و نرخ ارز

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و تجارت نوین، دوره: 19، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_JINET-19-50_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل دهقانی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه یزد

کاظم یاوری

گروه اقتصاد، داشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد

مهدی حاج امینی

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد

محمد حسن زارع

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد

چکیده

در ایران شناسایی نحوه ارتباط علی تورم با سایر متغیرهای مرتبط با آن، به مدت چندین دهه از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و کماکان نیز محل مناقشه است. پژوهشهای گستردهای در این حوزه انجام گرفته که به دلایل متعدد، نتایج متفاوت و گاه متناقضی را ارائه کرده اند. هرچند نمی توان چنین اختلافاتی را به طور کامل از بین برد؛ اما می توان با توجه هرچه بیشتر به جزئیات آماری و تفکیک جنبه های مختلف تحلیل، این اختلافات را کاهش داد و به دلالت های سیاستی روشنتری دست یافت. در همین راستا، در این پژوهش تلاش شد روابط علی میان تورم با دو متغیر نقدینگی و نرخ ارز مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور از دادههای فصلی ۱۳۶۹:۱ تا ۱۴۰۱:۴ استفاده و روابط علی میان متغیرها به دو صورت متقارن و نامتقارن آزمون شد. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که رشد نقدینگی علت روند تورم و نوسانات نرخ ارز علت نوسانات تورم است که البته صرفا از محل شوک های مثبت اتفاق میافتد. هم چنین شواهد استفاده از لنگر نرخ ارز برای مهار روند تورم کاذب بوده و این سیاست صرفا به کنترل -البته موقت- نوسانات معطوف است.

کلیدواژه ها

علیت, علیت متقارن, علیت نامتقارن, تورم, نقدینگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.