بررسی آثار افزایش نرخ ارز بر رفاه و آسیب پذیری خانوارها: مطالعه موردی خانوارهای روستایی استان گلستان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 16
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حوریه فخفوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سید حبیب الله موسوی

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مهرداد باقری

استادیار گروه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

سمیه اژدری

دانش آموخته دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

هدف مطالعه حاضر ارزیابی آثار رفاهی و آسیب پذیری خانوارهای روستایی از افزایش قیمت مواد غذایی ناشی از افت ارزش پول ملی است. در این راستا، سیستم تقاضای تقریبا ایده ال درجه دوم برای ۱۴ گروه مواد غذایی مورد استفاده توسط خانوارهای روستایی شهرستان آزادشهر استان گلستان به تفکیک دو گروه خانوارهای روستایی با درآمد بالا و نیز زیر متوسط، برآورد شد. در ادامه به منظور تعیین تغییرات رفاه خانوارها، شاخص تغییرات جبرانی CV)) و سپس شاخص آسیب پذیری خانوارهای روستایی محاسبه شد. جامعه مورد بررسی در این پژوهش خانوارهای روستایی شهرستان آزادشهر است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه مورد بررسی شامل ۲۶۰ خانوار به دست آمد. سپس خانوارهای نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه هزینه خوراک و درآمد خانوارها و با کمک مرکز بهداشت استان گلستان در سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ گردآوری گردید. نتایج نشان داد که به علت افزایش قیمت مواد غذایی وقوع یافته، شاخص رفاهی تغییرات جبرانی در گروه های بالاتر از درآمد متوسط و پایین تر از آن به ترتیب معادل ۷۷/۴۶۰۳ و ۹۹/۵۴۳۸ هزار ریال است و لذا وضعیت رفاهی خانوارهای روستایی مورد مطالعه تضعیف شده است. این نتیجه را شاخص آسیب پذیری نیز تایید می نماید، به گونه ای که بر اساس این شاخص میزان آسیب پذیری خانوارهای روستایی در خانوارهای با درآمد بالا و پایین از متوسط به ترتیب معادل ۰۸/۲۰ و ۸۳/۵۱ درصد محاسبه شد. بنابراین جهت بهبود امنیت غذایی و استاندارد زندگی خانوارهای روستایی، حمایت از آنها حداقل به اندازه شاخص تغییرات جبرانی محاسبه شده ضروری است.

کلیدواژه ها

امنیت غذایی, سیستم تقاضای تقریبا ایده ال درجه ی دو, آسیب پذیری, خانوار روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.