ارزیابی کارایی فعالیتهای رسانشی و مدیریت رسانهای کتابخانه های عمومی استان قم در جذب مراجعان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دهمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم مدیریت با رویکرد ارتقای سطح مدیریت مالی در ایران
- کد COI اختصاصی: MPCONF10_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 29
نویسندگان
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور . تهران . ایران
عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور . تهران . ایران
کارشناسی ارشد علم اطلاعات ودانش شناسی پیام نور قم
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کارایی فعالیتهای رسانشی و مدیریت رسانهای کتابخانه های عمومی استان قم در جذب مراجعان انجام شده است. روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی و پیمایشی بوده است. در این پژوهش جامعه آماری کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان قم می باشند که با ساتفاده از جدول مورگان تعداد ۸۶ نفر از کتابداران استان قم به عنوان نمونه انتخاب شدند که در زمان تحویل پرسشنامه ۸۶. پرسشنامه تکمیل گردید در گردآوری دادهها از ابزار پرسشنامه و در تجزیه و تحلیل آنها از نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ و آزمون آماری رگرسیون بهره گرفته شده است. یافتهها: پرکاربردترین رسانه اجتماعی مورد استفاده در کتابخانههای عمومی استان قم، سیستمهای پیامرسان فوری است. مهمترین هدف کتابخانهها از این امر، اطالعرسانی درباره محصوالت و خدمات کتابخانه است. کتابخانههای شهری در مقایسه با کتابخانههای روستایی بیشتر از این ابزارهای رسانهای هم در سطح فردی و هم در سطح اجتماعی، استفاده میکنند (۰.۰۵ > sig.) میزان اثربخشی هریک از فعالیتهای ارتباطی این کتابخانهها در رسانههای اجتماعی متفاوت است و استفاده از شبکههای اجتماعی در کتابخانههای عمومی باالترین اولویت را دارد. نتیجهگیری: استفاده از رسانههای اجتماعی مختلف در کتابخانههای عمومی، بر جذب مخاطبین تاثیر مثبت داشته و آن را افزایش میدهد. بر این مبنا، برنامهریزی و تامین منابع مالی و امکانات روبنایی و زیربنایی لازم جهت گسترش فعالیت کتابخانهها در رسانههای اجتماعی، میتواند راهگشا باشد.کلیدواژه ها
مدیریت, رسانه ای, ارتباطی, رسانه های اجتماعی, کتابخانه های عمومی, کتابداران استان قممقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد سازمانی و انگیزه کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای کارکنان فروش بر اعتماد مشتری و عملکرد فروش (مطالعه موردی: فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران)
- بررسی و تحلیل علل شکست و موفقیت استارت آپ ها در کشور ایران
- تاثیر ترومای خانوادگی بر سلامت روان اعضای خانواده و نسل های بعدی
- رابطه بین کیفیت زندگی و سبک های مقابله با استرس در مراقبین بیماران روانی با شدت بیماری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.