تاثیر مداخلات خارجی بر شکل گیری حکمرانی امنیتی منطقه ای در غرب آسیا: مطالعه مقایسه ای ایران، عربستان سعودی و ترکیه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه امنیت ملی، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_NSJ-14-54_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جلال دهقانی فیروزآبادی

استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی

حسین سلیمی

استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبائی

غلامعلی چگنی زاده

دانشیار روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبائی

سمیرا اکبری

دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

غرب آسیا همواره توجهات بین المللی را از حیث گسترش بی سابقه گروه های تروریستی از یک سو و منازعات داخلی (درون دولتی) و منطقه ای (بین دولتی) از سوی دیگر به خود جلب کرده است. این موضوع باعث شده است تا در این منطقه برخلاف مناطق دیگر مانند اتحادیه اروپا عمدتا دولت ها تنها بازیگران امنیتی باشند. به عبارت دیگر، سازمان ها و شرکت های غیردولتی در زمینه حکمرانی امنیتی منطقه ای –سیاست­گذاری، تنظیم گری، تسهیل گری و ارائه خدمات- ایفای نقش نمی کنند. عوامل مختلفی بر این مساله تاثیرگذارند که یکی از آن ها به­دلیل سابقه تاریخی منفی می تواند مداخلات خارجی باشد. براین اساس، سوال اصلی پژوهش حاضر این است که مداخلات خارجی چه تاثیری بر حکمرانی امنیتی منطقه ای در غرب آسیا داشته است؟ برای پاسخ به این سوال، سه قدرت منطقه ای (ایران، عربستان و ترکیه) مورد مطالعه مقایسه ای قرار گرفتند. بنابراین، هدف پژوهش؛ سنجش تاثیر مداخلات خارجی بر حکمرانی امنیتی منطقه ای در غرب آسیا است. در این راستا، با استفاده از روش کمی و جمع آوری داده ها از موسسات مختلف (تحلیل ثانویه)، علاوه بر بررسی رابطه یا همبستگی میان مداخلات خارجی و حکمرانی امنیتی منطقه ای، در مسیر تبیین نیز گام برداشته می شود. بدین­صورت که با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ و آزمون رگرسیون خطی تک متغیره هم زمان (اینتر)، ضریب تاثیر مداخلات خارجی بر ابعاد چهارگانه حکمرانی امنیتی منطقه ای شامل پیشگیری، اطمینان (اقناعی)، اجبار و حفاظت (قهری) مورد سنجش قرار می گیرد. برابر یافته های پژوهش؛ مداخلات خارجی به تنهایی قادر به تبیین تقریبا ۳۹ و ۵۸ درصد از ابعاد به ترتیب پیشگیری و اطمینان حکمرانی امنیتی منطقه ای در غرب آسیا بوده است.

کلیدواژه ها

ایران, ترکیه, حکمرانی امنیتی منطقه ای, عربستان سعودی, مداخلات خارجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.