واکاوی کارکرد ادله روایی در قانون مدنی ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دانش حقوق مدنی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLK-13-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 16
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک قیاسی سررکی

استادیار گروه حقوق جامعه المصطفی (ص)، قم، ایران.

علی نجاتی فرد

دانشجوی دوره دکتری حقوق خصوصی، مجتمع آموزش عالی علوم انسانی، قم، ایران.

امین خلیلی

دانشجوی کارشناسی حقوق. جامعه المصطفی (ص)، قم، ایران.

چکیده

یکی از مباحثی که در خصوص منابع حقوق موضوعه ایران قابل طرح است، استفاده از ادله روایی در تدوین مقررات است. مفاد روایتی که در استنباط قوانین به ویژه در قانون مدنی ایران به کار گرفته شده، مختلف است. چنانکه ادله روایی در برخی موارد نص قانون مدنی ایران (کارکرد تنصیصی) است و قانون مدنی در ماده­ای از مواد به صراحت به آن اشاره کرده است یا نص ماده قانون مدنی را توجیه نموده (کارکرد تدلیلی) و دلیل و مدرک شرعی برای آن ماده قانونی است یا در مورد مسئله­ای خاص، نصی در قانون مدنی وجود دارد، اما به تمامی جوانب آن نپرداخته (کارکرد تکمیلی) یا ما دچار تعارض نصین (کارکرد تبیینی) می­باشیم یا اجمال نص (کارکرد تفسیری) دیده می­شود و یا نصی که بر آن دلالت نماید به چشم نمی­خورد و این ادله در مقام قانونگذاری (کارکرد تقنینی) ظاهر می­شوند. این امر بحث از کارکردهای ادله روایی در قانون مدنی را ضروری ساخته که در این مقاله به آن پرداخته می­شود.

کلیدواژه ها

ادله, ادله عام, ادله عام روایی, قانون, قانون مدنی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.