ارتباط اخلاق حرفای و حقوق بیماران در پزشکی: یک مطالعه مروری
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دهمین کنگره پژوهشی دانشجویی منطقه جنوب غرب کشور و سومین کنگره داخلی دانشگاه علوم پزشکی دزفول
- کد COI اختصاصی: SRCSRMED10_118
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 64
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
دانشجوی دکتری تخصصی اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده
در علم پزشکی، اخلاق حرفای به عنوان یکی از مهمترین مباحث مدنظر قرار می گیرد. در این مطالعه، تالش می شود تا ارتباط اخلاق حرفای با حقوق بیماران بررسی شود. روش کار: در این مطالعه مروری، با استفاده از کلمات کلیدی مناسب، جستجو در پایگاه ها و دیتابیس های علمی فارسی و انگلیسی شامل Google Scholar، Magiran، SID، Iranmedex، و PubMed, Irandoc انجام شد. مطالعات منتشر شده در پایگاه های فارسی و انگلیسی با کلیدواژه های: "اخلاق حرفای"، "حقوق بیماران"، "پزشکی"، "حفظ حریم شخصی" و معادل انگلیسی آن ها طبق اصول Mesh terms " با کلیدواژه های "Professional ethics", "patients' rights", "medicine", "personal privacy" در بازه ی زمانی بین سال های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۳ انتخاب شدند. پس از بررسی عناوین و چکیده ها و ارزیابی های مربوطه، از بین ۷۳ پژوهش انجام شده، ۱۵ مطالعه برای بررسی انتخاب شدند. یافته ها: یافته های این مطالعه نشان می دهد که اخلاق حرفای در پزشکی، شامل چندین مسئله اخلاقی مانند حفظ حریم شخصیتی بیمار، تبلیغ صادقانه، احترام به حقوق و منشور بیماران، عدم تبعیض، حفظ حریم خصوصی، احترام به تصمیمات بیمار و غیره است. همچنین، حقوق بیماران نیز شامل حقوق مربوط به اطلاع رسانی، حقوق مربوط به تصمیم گیری، حقوق مربوط به حریم شخصی، حقوق مربوط به درمان و ... است. نتیجه گیری: اخلاق حرفای و حقوق بیماران در پزشکی به طور مستقیم با یکدیگر ارتباط دارند و هر دو اصول مهمی هستند که باید در هر مرحله از درمان بیمار رعایت شوند. این امر می تواند باعث افزایش اعتماد بیماران به سیستم درمانی شود. لذا افزایش دانش و مهارت در قشر پزشکی و کادر بهداشت و درمان نیز حائز اهمیت است همچنین آگاه سازی عموم جامعه از حقوق خودشان با به اشتراک گذاشتن پروتکل های حقوق بیماران نیز ضروری و اجتناب ناپذیر است.کلیدواژه ها
اخلاق حرفای, حقو ق بیماران, پزشکی, حفظ حریم شخصیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.