بررسی رابطه بین الگوی رهبری باس با عملکرد شغلی کارکنان ( ادارات دارایی ، زندان و فنی و حرفه ای شهرستان شوشتر)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: FNCAM01_406
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2129
نویسندگان
دکترای مدیریت و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر و مقاله
چکیده
ازآنجایی که میزان موفقیت سازمان ها در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده ، مقدار تلاش کارکنان جهت موفقیت سازمان و تاثیر گذار بودن رهبری بر کارکنان ، وابسته به رفتار و سبک رهبری می باشد ؛ بنابراین در این پژوهش ضمن بیان تعاریفی از الگوی رهبری باس سعی شده است رابطه بین الگوی رهبری باس شامل : رهبری تحول گرا ، رهبری تعامل گرا و رهبری عدم مداخله با عملکرد شغلی کارکنان بررسی شود. روش پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی ـ همبستگی به شمار می آید. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی کارکنان ادارات دارایی ، زندان و فنی و حرفه ای شهرستان شوشتردرتابستان سال 1392 (91 نفر) تشکیل دادند که کلیه نفرات به صورت سرشماری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ( پرسشنامه چند عاملی رهبری باس و آوولیو،ویرایش 2000 و پرسشنامه ارزیابی عملکردشغلی کارکنان پاترسون ) استفاده شده و داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss19 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین الگوی رهبری باس با عملکرد شغلی کارکنان ( 248/0 = r و05/0 p≤ ) و سبک رهبری تحول گرا با عملکرد شغلی کارکنان ( 356/0 = r و05/0 p≤ ) و سبک رهبری عدم مداخله و عملکرد شغلی کارکنان ( 21/0- = r و05/0 p≤ ) رابطه معناداری وجود دارد و بین سبک رهبری تعامل گرا ( مبادله ای ) و عملکرد شغلی کارکنان ( 013/0 = r و05/0 p≤ ) رابطه معناداری وجود ندارد و از بین سبک های رهبری تحول گرا ، تعامل گرا و عدم مداخله بهترین پیش بینی کننده عملکرد شغلی کارکنان سبک رهبری تحول گرا است.کلیدواژه ها
الگوی رهبری باس ، رهبری تحول گرا ،رهبری تعامل گرا ، رهبری عدم مداخله ، عملکرد شغلیمقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.