حقوق همسایه از منظر روایات اسلامی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی علوم تربیتی، مشاوره، روانشناسی و علوم اجتماعی
- کد COI اختصاصی: RVCONF05_077
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 54
نویسندگان
کارشناس ارشد رشته اصول و فقه اسلامی
چکیده
انسان یک موجود اجتماعی است و این ویژگی سبب شده که با محیط پیرامون خود ارتباط وثیقی پیدا کند و عالوه بر ارتباط والدین و اقارب، با انسان های پیرامون خود نیز در ارتباط باشد که از آن به همسایه تعبیر شده است. در آموزه های دین اسالم، همسایه در قبال همجوار خود از بعدی فقهی-اخلاقی دارای یک سره حقوق و تکالیفی است که اگر نسبت به یکی از همسایه گان حق شمرده شود، برای دیگری حتما تکلیف شمرده شده و هر دو به آن باید پای بند باشند. اما با توجه به این که در هر یک از منابع شریعت اسلامی نسبت به همسایه احکام بی شماری بیان شده و هر یک از این منابع یک سره حقوق و تکالیف نسبت به همسایه بیان داشته، پرسش اساسی این پژوهش این است که «حقوق همسایه از منظر روایات اسلامی چیست؟» .این پژوهش با رویکرد فقهی- اصولی و روایی و با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با بکارگیری از روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی کوشیده است که پاسخ پرسش فوق را مورد کنکاش قرار دهد. یافته های تحقیق نشان داده است که حق همسایه یکی از حقوق مهم انسان ها بر یکدیگر بوده و در روایات تاکید بیشتر بر رعایت آن شده و اهمیت آن به اندازه ای خوانده شده که عنقریب یکی از اسباب ارث شمرده شود. در مورد رعایت و احترام به حقوق همسایه تاکیداتی از قبیل کمک کردن به آن هنگام فقر، معاشرت نیک و هدیه دادن به همسایه، دعوت کردن او به طعام و دیدار و عیادت کردن از مریضی او... صورت گرفته که در صورت رعایت آن در سطح ملت ها وحدت ملی و در سطح جهان و بین المللی وحدت امت و حتی امت ها تحقق خواهد یافت.کلیدواژه ها
حقوق همسایه, روایات اسلامی, فقه, اصول اسلامیمقالات مرتبط جدید
- اثربخشی روش های نوین بر تقویت حافظه فعال دانش آموزان ششم ابتدایی: مطالعه موردی
- نقش مدل های دیجیتال در مدیریت منابع انسانی: رویکرد پژوهشی علمی داده محور
- کاربرد اصول مدیریت رسانه در ارتباط با نیازهای جامعه
- نقش فعالیتهای ورزشی در سبک زندگی سالم
- مروری بر نقش تروماهای دوران کودکی در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.