برآورد نیاز سرمایی چهار رقم پسته برای آغاز مرحله جوانه زنی در استان کرمان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-12-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سلاجقه

دانشجوی دکترای هواشناسی کشاورزی

محمد موسوی بایگی

دانشگاه فردوسی مشهد

امین علیزاده

دانشگاه فردوسی مشهد

ابراهیم اسعدی اسکویی

پژوهشکده اقلیم شناسی

چکیده

تامین نیاز سرمایی که مهمترین عامل در خاتمه رکود زمستانه و آغاز تورم جوانه­ها در درختان پسته می­باشد. برای سنجش تناسب اقلیمی منطقه کاشت این گیاه، تعیین زمان عملیات مدیریتی و برآورد احتمال همزمانی مرحله فنولوژی خاص با پدیده­های مختلف جوی اهمیت زیادی دارد. برای انجام این پژوهش، مراحل فنولوژی چهار رقم پسته شامل اکبری، کله قوچی، احمدآقایی و فندقی در طول سال­های زراعی۹۸- ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در شهرستان­های کرمان، انار، زرند، رفسنجان، سیرجان و شهربابک استان کرمان ثبت گردید و نیاز سرمایی به روش­های مختلف محاسبه.شد. با توجه به محاسبات، رقم احمدآقایی با تامین ۵۹ واحد سرمایی به روش دینامیکی، میزان ۹۴۵ ساعت به روش یوتا و ۸۰۳ ساعت به روش ساعات سرمایی، رقم اکبری با تامین ۵۵ واحد سرمایی به روش دینامیکی، میزان ۷۸۶ ساعت به روش یوتا و ۸۳۸ ساعت به روش ساعات سرمایی، رقم فندقی با ۵۸ واحد سرمایی به روش دینامیکی، میزان ۸۹۰ ساعت به روش یوتا و ۹۴۲ ساعت به روش ساعات سرمایی و رقم کله قوچی با ۵۸ واحد سرمایی به روش دینامیکی، میزان ۸۸۹ ساعت به روش یوتا و۹۴۰ ساعت به روش ساعات سرمایی وارد مرحله جوانه زنی می­شوند. نتایج نشان داد در مرحله تورم جوانه، مدل دینامیکی نسبت به دو مدل دیگرهمبستگی بیشتر (R۲=۰.۲) و تغییرپذیری کمتری دارد و میزان آن ثابت است. لذا با این مدل بهتر می­توان زمان جوانه­زنی پسته را پیش­بینی کرد. جوانه زنی با توجه به رقم، خصوصیات اقلیمی و توپوگرافی هر منطقه، متفاوت می­باشد.

کلیدواژه ها

تورم جوانه, روش یوتا, مدل ساعات سرمایی, مراحل فنولوژی, مدل دینامیکی, نیاز سرمایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.