مطالعه شکل گیری «موج نو در سینمای» ایران با تکیه بر نظریه «جورج هواکو»
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر و زیباشناسی، دوره: 3، شماره: 10
- کد COI اختصاصی: JR_ASO-3-10_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 33
نویسندگان
کارشناس ارشد ادبیات نمایشی
چکیده
جامعه شناسی فیلم، شاخه ای از جامعه شناسی هنر و ادبیات است که به مطالعه تاثیرپذیری و تاثیرگذاری جامعه و فیلم بر یکدیگر می پردازد. فیلم به عنوان محصول و دستاورد جامعه ای متشکل از هنرمندان و تکنسین ها و پدیدآورندگان، حامیان و مخاطبان فیلم در دل جامعه ای بزرگ تر نیز از منظر جامعه شناسی قابلیت مطالعه و تحلیل دارد. شرایط و تحولات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در شکل گیری جریان های فیلم سازی نقش تعیین کننده ای دارد. یکی از جریان های مهم در تاریخ فیلم و سینما "موج نو" در کشورهای مختلف است. "جورج هواکو" نظریه پرداز مطرح در عرصه جامعه شناسی فیلم و سینما با مطالعه موج نو کشورهای مختلف مولفه ها و الگوهای ثابتی برای شکل گیری موج نو در فیلم مطرح می کند. در ایران نیز جریانی موسوم به موج نو به تبعیت از موج نو فیلم ایتالیا و فرانسه، در دهه ۴۰ و ۵۰ هجری شمسی شکل گرفته است. این پژوهش با معیار قرار دادن مولفه ها و الگوی ارائه شده از سوی جورج هواکو به مطالعه تحلیلی، توصیفی این جریان می پردازد. براساس یافته ها و مقایسه با موج نو در کشورهای آلمان، شوروی و ایتالیا که هواکو آن ها را مطالعه نموده است، شرایط کافی و لازم برای شکل گیری و نام گذاری جریان موج نو در سینمای ایران فراهم نشده و جریان شکل گرفته را می توان جریان روشنفکری و پیشتاز در سینمای ایران نامید.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.