نماز ، پلی به سوی تندرستی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش رسالت دانشگاهیان در ترویج و توسعه فرهنگ نماز
  • کد COI اختصاصی: NAMAZKHORASGAN01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه تقیان

استادیار فیزیولوژری ورزشی ، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان ، اصفهان

چکیده

در مجموعه عبادات اسلامی ، نماز برترین عبادت است که با عنوان عمود و ستون خیمه دین از آن یاد شده است . زیباترین مجموعه ای که خداوند برای ذکر و یاد خود در اختیار بندگان قرار داده است . امام صادق (ع) در آخرین وصیت خویش می فرماید : به شفاعت ما خاندان نمی رسد کسی که نماز را سبک بشمارد و نماز را اول وقت نخواند. برخی از کارشناسان معتقدند نماز خواندن تنها غذای روحانسان نیست ، بلکه جسم انسانها را نیز تقویت می کند و آنها را در مبارزه با مشکلات روزمره یاری می دهد. طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی ، سلامت ، حالت تندرستی کامل جسمانی ، روانی و اجتماعی است و نه صرفاً فقدان ضعف یا بیماری . از دیدگاه الگوی زیستی ، روانی و اجتماعی سلامت چیزی است که فرد از طریق توجه به نیازهای زیست شناختی ، روحی ، روانی و اجتماعی آن را به دست می آورد . امروزه بر همگان روشن است که تأمین نیازهای روانی و عاطفی در گرو معنویت و دین نهفته است. دیده شده بسیاری از مسلمانان بزرگسال که از زمان کودکی به اقامه ی نماز مشهور بوده اند ، در سن پیری و با داشتن عمرهای بالا ، تا حد زیادی از سلامت جسمانی و عقلی قابل قبولی برخوردارند . نماز به عنوان یک واکسن قدرتمند در ایمن بخشی انسان در مقابل استرس ها و ناملایمات زندگی و ایجاد احساس امنیت روانی در اشخاص و مهم تر اینکه با ایجاد ثبات شخصیت و برقرار کردن تعادل روانی ، میتواند اثر شگرفی بر همه مشکلات جسمی بگذارد. روشن است که نماز فلسفه خاص خود را دارد که معراج مومن ومایه ی قرب به حق است و آن را باید فقط برای خداوند تعالی خواند و نه به انگیزه فواید و آثاری از این دست ، ولی آگاهی از این دست نظرات علمی نیز می تواند برای برخی مفید باشد . اکنون دیدگاه «زیستی ، روانی و اجتماعی» دیدگاه نظری برجسته ای است که فرض اساسی آن تأثیر متقابل عوامل زیست شناختی ، روان شناختی ، معنوی و اجتماعی در تعیین سلامت و بیماری است. این الگو ، محور زمینه رو به رشد روان شناسی سلامت و دین است که بر مراقبت از سلامت با تأکید بر انجام فرایض دینی نظیر نماز و ارتقای آن تمرکز کرده است. هدف این تحقیق ، توجه دادن به حقیقتی مهم است : عبادت های اسلامی فواید جسمی روشنی برای بدن انسان دارد . این پژوهش با بررسی متون علمی ، به دنبال بیان تاثیرات مثبت حرکات نماز بر سلامت و بهبود عملکرد دستگاه های مختلف در بدن است . امید اینکه با مطالعه این تحقیق بتوانیم انگیزه نماز خواندن را به خصوص در دانشجویان طالب علم افزایش دهیم.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.