تبیین مکانیزم ارتباطی مفاهیم والدگری معنوی خداسو با نظام روانشناختی انسان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: پژوهشنامه روانشناسی اسلامی، دوره: 10، شماره: 21
- کد COI اختصاصی: JR_PSYRIGH-10-21_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 45
نویسندگان
دانشجوی دکتری روانشناسی، پژوهشکده علوم رفتاری، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران
استاد گروه روانشناسی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران
چکیده
پژوهش حاضر با هدف شناسایی مفاهیم والدگری معنوی خداسو و مکانیزم ارتباطی آن با نظام روانشناختی انسان صورت پذیرفت؛ چراکه والدین، به عنوان عامل تاثیرگذار بر رشد روانشناختی فرزندان، در فرآیند تربیت با نظام روانشناختی آنها تعامل مستقیم دارند. در این پژوهش به منظور تبیین مفاهیم تربیتی در والدگری معنوی خداسو از روش معناشناسی زبانی مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور، به وسیله واژگان و مفاهیم جمع آوری شده در حوزه تربیتی، جملات توصیفی - تبیینی مرتبط با موضوع در متون اسلامی جست وجو و انتخاب گردید، و به منظور تحلیل مکانیزم ارتباطی مفاهیم با نظام روانشناختی انسان از جملات توصیفی - تبیینی متون اسلامی از روشهای تحلیل محتوا استفاده شد. در روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از قرآن کریم و منابع حدیثی بعد از شناسایی و انتخاب واحدهای لفظی و معنایی مفاهیم تربیتی متناسب با نظام روانشناختی انسان و جستوجوی آنها در منابع مذکور انجام و سپس استخراج شد. در مرحله بعد شاخص روایی محتوایی CVI و نسبت روایی محتوایی CVR مورد تایید ۸ نفر از روانشناسان دارای تحصیلات حوزوی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد هریک از نظام روانشناختی از جمله نظام پردازشگری عقل با مفاهیم «کرامت» و «حکمت»؛ نظام پردازشگری قلب با مفاهیم «دوراندیشی»، «بصیرت افزایی»، «عفو»، «موعظه گری»، «تذکر»، «مهرورزی»، «رفق و مدارا»، «احسان»، «ترغیب» و «ترهیب»؛ نظام پردازشگری صدر با مفاهیم «اسوه»، «عبرت دهی» و «گفتوگو»؛ و نظام تدارک عمل با مفاهیم «اعتدال»، «نظارت و مراقبت»، «امر» و «نهی» عملیاتی می شود و فضای ادراکات فرزند (مبدا، خود، هستی عینی و معاد) را تنظیم و برای عمل معنوی رهنمون می سازد و در نهایت، این فعال سازی فرزند را به توحیدیافتگی می رساند.کلیدواژه ها
والدگری معنوی خداسو, نظام روانشناختی, انسان, عقل, مفاهیم تربیتیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.