بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 36، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-36-3_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 38
نویسندگان
گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
بادرنجبویه (Melissa officinalis L) گیاهی دارویی با متابولیت های با ارزش بوده و شناسایی عوامل زراعی موثر بر تغییرات کمی این گیاه می تواند سبب تولید بهتر و بیشتر باشد. این تحقیق بصورت آزمایش فاکتوریل دوعاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آبی در استان کرمانشاه طی سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ اجرا شد. عامل اول چهار سطح کود شیمیایی NPK (صفر، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) و عامل دوم سه سطح ورمی کمپوست (صفر، ۵ و ۱۰ تن در هکتار) بود. تجزیه واریانس نشان داد که سطوح متفاوت NPK و ورمی کمپوست بر تمام صفات زراعی و عملکرد اسانس تاثیر معنی داری در سطح ۱ درصد داشت. اثر متقابل NPK× ورمی کمپوست برای بیشتر صفات در سطح ۵ درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین نشان داد که با افزایش سطوح NPK و ورمی کمپوست بصورت معنی داری خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه افزایش داشت. برهمین اساس مصرف ۵ تن در هکتار ورمی کمپوست سبب شد که عملکرد وزن خشک و اسانس به ترتیب ۴۴/۲۳ و ۶۸/۳۵ درصد نسبت به شاهد افزایش یابد و همچنین مصرف ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار NPK به ترتیب سبب افزایش ۵۸/۲۹ و ۱۰۰ درصدی عملکرد وزن خشک و اسانس نسبت به شاهد شد. اما وجود اثر متقابل باعث شد که در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه بکارگیری تلفیقی کود NPK و ورمی کمپوست سبب افزایش عملکرد و تولید اسانس شود و تیمار کودی ۱۵۰ کیلوگرم NPK به همراه ۵ تن در هکتار ورمی کمپوست قابل توصیه برای زراعت بادرنجبویه در استان کرمانشاه باشد.کلیدواژه ها
گیاه دارویی, تغذیه گیاهی, NPK, کود آلی, تولید محصول, اسانساطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.