پاسخ ویژگی های زراعی لاین امید بخش ۹۶۵ برنج (.Oryza sativa L) به نیتروژن و فواصل کاشت ماشینی و دستی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 36، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-36-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 78
نویسندگان
کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران
عضو هیئت علمی گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران
دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
به منظور دستیابی به تراکم مطلوب و مصرف بهینه کود نیتروژن در لاین امیدبخش ۹۶۵، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار اجرا شد. کود نیتروژن به عنوان عامل اصلی در چهار مقدار شاهد (صفر)، ۹۲، ۱۱۵ و ۱۳۸ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره و فاصله کاشت به عنوان عامل فرعی در سه سطح ۲۰×۲۰، ۲۵×۲۵ (نشاکاری با دست) و ۱۶×۳۰ سانتی متر (نشاکاری ماشینی) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد با افزایش مقادیر نیتروژن در گیاه برنج در مرحله آبستنی، ارتفاع بوته و شاخص سطح برگ از یک تا ۳۵ درصد نسبت به شاهد بیشتر بود. بیشترین شاخص سطح برگ در فواصل کاشت ۲۰×۲۰ و ۱۶×۳۰ سانتی متر به ترتیب با ۵۰/۸ و ۱۴/۹ درصد اختلاف نسبت به فاصله کاشت ۲۵×۲۵ سانتی متر و بیشترین وزن خشک اندام هوایی با ۳۴/۷ درصد و مقدار کلروفیل b و a+b به ترتیب با ۲/۹ و ۲/۲ برابر افزایش نسبت به مقدار صفر نیتروژن در مقدار کودی ۱۳۸ کیلوگرم نیتروژن خالص و فاصله کاشت ۲۰×۲۰ سانتی متر به دست آمد. بیشترین عملکرد شلتوک (۱۰۳۰۹ و ۱۰۹۹۸ کیلوگرم در هکتار) و کارایی زراعی نیتروژن (۲۹/۸ کیلوگرم بر کیلوگرم) بدون اختلاف معنی دار در مقادیر کودی (۱۱۵ و ۱۳۸ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) به ترتیب در فواصل کاشت۲۰×۲۰ و ۱۶×۳۰ سانتی متر مشاهده شد. در مجموع، برای دستیابی به عملکرد بهینه در کشت لاین امیدبخش ۹۶۵ برنج دو مقدار ۱۳۸ و ۱۱۵ کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب برای فاصله کاشت ۱۶×۳۰ سانتی متر (نشاکاری ماشینی) و فاصله کاشت ۲۰×۲۰ سانتی متر (نشاکاری با دست) توصیه می شود.کلیدواژه ها
رنگیزه فتوسنتزی, شاخص برداشت, شلتوک, کارایی زراعی نیتروژن, نشاکاری ماشینی, کلروفیلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.