مقایسه ی اثر آرام بخشی کتامین با پروپوفول در بیماران تحت کولونوسکوپی؛ یک کار آزمایی بالینی تصادفی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 42، شماره: 798
  • کد COI اختصاصی: JR_IMSJ-42-798_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا آخوندزاده

استاد، گروه بیهوشی و مراقبت های ویژه، مرکز تحقیقات درد، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

فاطمه مفتخر

استادیار، گروه بیهوشی و مراقبت های ویژه، مرکز تحقیقات درد، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

علیرضا اولی پور

دانشیار، گروه بیهوشی و مراقبت های ویژه، مرکز تحقیقات درد، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

سمیرا انصاری

دانشجوی دکتری حرفه ای پزشکی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

چکیده

مقاله پژوهشی مقدمه: جهت انجام کولونوسکوپی به عنوان یک روش تشخیصی و درمانی، به آرام بخشی کوتاه مدت، مناسب و کافی نیاز است. آرام بخشی هوشیارانه حالتی است که به بیمار اجازه می دهد تا یک روش تهاجمی را ضمن حفظ عملکرد قلبی و تنفسی تحمل نماید. این مطالعه با هدف مقایسه ی اثر آرام بخشی کتامین با پروپوفول در بیماران تحت کولونوسکوپی انجام شد. روش ها: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی برروی بیماران مراجعه کننده به بخش کولونوسکوپی بیمارستان امام خمینی شهر اهواز انجام شد و بیماران به دو گروه تقسیم شدند. برای یک گروه لیدوکایین وریدی ۲ درصد  mg/kg۱/۵، فنتانیل µg/kg۱ و کتامین mg/kg ۰/۵ و برای گروه دیگر لیدوکایین وریدی ۲ درصد mg/kg ۱/۵، فنتانیل µg/kg۱ و پروپوفول به میزان mg/kg ۰/۵ تجویز شد. سپس برای هر دو گروه تغییرات همودینامیک، درجه ی آرام بخشی و نمره ی درد بررسی گردید. یافته ها: بین سن، جنسیت و وزن در دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت (۰/۰۵ < P). فشارخون متوسط شریانی، درد و مدت زمان ریکاوری در هر دو گروه کاهش داشته و آرام بخشی بهبود یافته اما بین این متغیرها تفاوت معنی دار مشاهده نشد. در گروه کتامین، درصد اشباع اکسیژن خون شریانی و درد بعد از آرام بخشی در تمام دقیقه ها نسبت به قبل از آرام بخشی کاهش داشته اما تفاوت معنی دار مشاهده نشد (۰/۰۵ < P). در گروه پروپوفول، بین ضربان قلب قبل و بعد از آرام بخشی در تمام دقیقه ها تفاوت معنی دار وجود داشت (۰/۰۵ > P). نتیجه گیری: هر دو روش با حداقل تغییرات همودینامیک، آرام بخشی و بی دردی مناسب همراه بوده و می تواند جهت آرام بخشی موثر در بیماران استفاده شود.

کلیدواژه ها

آرام بخشی هوشیارانه, پروپوفول, کتامین, کولونوسکوپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.