ارائه معادلات پیش بینی تابع شدت اریاس با استفاده از الگوریتم مدیریت دادهها به روش گروهی ۱ (GMDH) در فلات ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، توسعه هوشمند و سیستم های پایدار
  • کد COI اختصاصی: CEIS04_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داوود قیصری وفادار

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

محمد شامخی امیری

استادیار گروه سازه و زلزله، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

زلزله ،یکی از مخربترین بلایای طبیعی است . فلات ایران به واسطه قرارگیری در نوار زلزله خیز آلپ هیمالیا، از این گزند در امان نیست . در این پژوهش ، از الگوریتم مدیریت دادهها به روش گروهی برای برآورد تابع شدت آریاس در فلات ایران استفاده شده است . شدت آریاس معیاری حیاتی برای سنجش شدت لرزش زمین و مبنای ارزیابی خطر لرزهای است . در این مطالعه ، از رکوردهای ثبت شده از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۲ استفاده شده است . همچنین دادها به دو منطقه اصلی ناحیه البرز- ایران مرکزی و ناحیه زاگرس تقسیم بندی شدهاند. منبع گردآوری رکوردها، شبکه شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران است . در این پژوهش رابطه کاهندگی بین تابع شدت آریاس و پارامترهای لرزهای همچون بزرگا گشتاوری ، فاصله کانونی و سرعت موج برشی ، در رکوردهای دریافتی با استفاده از الگوریتم مذکور شناسایی شده است . روابط حاصل از این پژوهش مطابقت قابل قبولی با پژوهش های پیشین دارد، همچنین مقدار تابع برازندگی در این مطالعه برای رابطه شدت آریاس ناحیه البرز- ایران مرکزی (N=۱) و ناحیه زاگرس (N=۲) به ترتیب برابر ۸.۶۸۲ و ۵.۷۶۷ از۱۰۰۰ است ، نشانگر دقتی قابل قبول در برآورد رابطه کاهندگی تابع شدت آریاس است . در پایان نتایج با سایر روابط ارائه شده در ادبیات فنی مقایسه شده است .

کلیدواژه ها

شدت آریاس، بزرگا گشتاوری ، سرعت موج برشی ، فاصله کانونی ، الگوریتم مدیریت دادهها به روش گروهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.