تحلیل سینوپتیکی یخبندان شدید استان های مرکزی و همدان در سال 1386

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه پایدارکشاورزی ومحیط زیست سالم
  • کد COI اختصاصی: SADHE02_223
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی ذوالفقاری

کارشناس ارشد هواشناسی، اداره کل هواشناسی استان مرکزی

محمدناصر هاشمی

کارشناس ارشد کشاورزی، اداره کل هواشناسی استان مرکزی

محمد فتاحی

کارشناس مدیریت، اداره کل هواشناسی استان مرکزی

اعظم محمدی

کارشناس الکترونیک، اداره کل هواشناسی استان مرکزی

چکیده

شناخت پدیده های حدی و بحران زا مانند وقوع یخبندان شدید و اطلاع رسانی به موقع از زمان شروع و خاتمه، کمک شایانی در جهت به حداقل رساندن خسارات ناشی از سرمازدگی خواهد کرد. از دیدگاه سینوپتیکی کاهش دمای هوا ممکناست در اثر سرد شدن شبانه سطح زمین در محل و یا انتقال توده هوای سرد از یک ناحیه به ناحیه دیگر رخ دهد. در دو حالت وشرایط فوق چنانچه دمای هوا به کمتر از صفر کاهش یابد به ترتیب یخبندان تابشی و فرارفتی رخ داده است. در استان مرکزی و شهرستان ساوه مهم ترین قطب تولید انار، زیتون و پسته خسارات سرمازدگی توسط سازمان جهاد کشاورزیبین 50 تا 100 درصد به ارزش ریالی بیش از 300 میلیارد تومان برآورد گردید. در این تحقیق با استفاده از داده های دمای کمینه و بیشینه، سمت و سرعت باد، فشار هوا و نقشه های سطح زمین و سطوح فوقانی، یخبندان شدید دی و بهمن ماه1386 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. بررسی ها نشان می دهد طی این مدت دمای بیشینه هوا در زمستان از 16 دی ماه تا 18 بهمن کمتر از 5- درجه سانتی گراد و دمای کمینه نیز کمتر از 20 - درجه سانتی گراد بوده است (یخبندان بسیار شدید و کشنده). در این ایام همواره زبانه سامانه پرفشار ترمودینامیکی سیبری سطح زمین با مرکز کم ارتفاع سطوح فوقانی(یکی از مناسب ترین حالت برای انتقال هوای سرد به عرضهای پائین ) ایران، عراق و حتی بخشهای از عربستان را تحت تاثیر قرار داد که پیامد آن پایداری هوا (باد آرام)، نفوذ توده هوای سرد و خشک و وقوع هر دو یخبندان فرارفتی و تابشی بود. یخبندان زمستان 1386 اگر چه همه کشور را تحت تاثیر قرار داد ولی به بخش کشاورزی تعدادی ازاستان ها، از جمله استانمرکزی، همدان و کرمانشاه آسیب فراوان وارد گردید

کلیدواژه ها

یخبندان، سرمازدکی، پرفشار ترمودینامیکی سیبری، استان مرکزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.