ضرورت ارتقای جایگاه مالحظات کاهش خطر در طرحهای توسعهای سکونتگاهها (مطالعه موردی: سیالب کالنشهر مشهد)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی مهندسی عمران، معماری، مصالح ساختمانی و محیط زیست
- کد COI اختصاصی: CAUCONG04_076
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 72
نویسندگان
استادیار، مدیرگروه پژوهشی مخاطرات هیدرولوژیکی و عضو هیئت علمی پژوهشکده سوانح طبیعی، تهران، ایران.
دانشیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسالمی، تهران، ایران.
چکیده
یکی از بخشهایی که به شدت تحت تاثیر فعالیتهای شهری بوده و همواره در خطر تغییر و تحولهای غیرمهندسی و غیرفنی قرار دارد، بستر رودخانهها، مسیل ها و آبراههایی است که از داخل محدوده شهرها، بویژه شهرهای بزرگ و کالنشهرها عبور می کنند و نقش اساسی زهکشی آبهای سطحی شهرها را بر عهده دارند و علیرغم تاکید قانون بر عدم هرگونه دخل و تصرف در حریم رودخانه ها و مسیلها، تغییرات در حریم رودخانه ها و آبراهه های موجود در شهرها صورت میپذیرد. بدین ترتیب خطرات و خسارات ناشی از چنین تغییراتی در هنگام بارندگی های وسیع، موجب ایجاد صدمات گاه جبران ناپذیری به تاسیسات شهری و مسکونی و جان و مال شهروندانی می شود که در حاشیه رودخانه ها زندگی یا امرار معاش می کنند یا به نحوی با این آبراهه ها ارتباط روزمره دارند. کالنشهر مشهد نیز با توجه به موقعیت قرارگیری آن و دارا بودن مسیلهای متعددی که از مناطق متراکم جمعیتی عبور می کند، همواره در معرض خطر سیالب بوده و تمهیدات پیشگیرانه برای مواجهه با سیالبهای مخرب در مناطق مختلف شهر ضروری به نظر می رسد. این کالنشهر بر اثر تحوالت شهری و روند توسعه همهجانبه آن، طی دهه های اخیر دچار تغییرات عمده در چهره و کاربریهای نقاط مختلف آن شده که این تغییرات اثرات گاه مثبت و گاه منفی بر آبراههها، مسیل ها و رودخانههای جاری در سطح شهر گذاشته است. در این مقاله با نگاهی به سیالبهای بزرگ گذشته و اقدامات کاهش خطر، به بررسی و مطالعه تغییرات ناشی از فعالیتهای توسعهای در حریم رودخانه ها و مسیلهای این کالنشهر پرداخته و با مرور سیالب اردیبهشتماه ۱۴۰۳، اثرات تغییر پارامترهای هیدرولیکی و ساختاری این مسیلها در افزایش خسارات جانی و مالی ناشی از این سیالب مورد بحث قرار گرفته است. در نهایت با ارائه راهکارهای کاهش خطر بر ضرورت ارتقای مالحظات کاهش خطر در طرحهای توسعه ای تاکید گردیده است.کلیدواژه ها
کاهش خطر, سیالب, توسعه, کالنشهرمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد دوست دار محیطزیست بهعنوان جایگزین برای صنعت بستهبندی مواد غذایی
- مروری بر کاربرد چارچوبهای فلزی-آلی در جذب دیاکسید کربن
- کنترل بهینه یک مدل دینامیکی امکانات و تسهیلات گردشگری در جهت توسعه پایدار مبتنی بر تاثیرات عوامل محیطی
- بررسی موانع پیاده سازی استانداردهایISO با تاکید بر مدیریت سبز با استفاده از شبکههای عصبی عمیق کانولوشن
- استخراج رمزارز و چالش های آلودگی محیط زیست
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.