مدل سازی دو بعدی جریان آب زیرزمینی با استفاده از روش محلی بدون شبکه پترو-گالرکین MLPG بر پایه تابع شعاعیRBF (مطالعه موردی: دشت رفسنجان)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا زین الدینی میمند

گروه مهندسی عمران، دانشگاه سیستان و بلوچستان

بهاره پیرزاده

گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی شهید نیکبخت، دانشگاه سیستان و بلوچستان

سید آرمان هاشمی منفرد

دانشگاه سیستان و بلوچستان

رسول معمارزاده

دانشگاه ولی عصر رفسنجان

چکیده

در این تحقیق، روش بدون شبکه پترو-گالرکین برای مدل سازی جریان آب در آبخوان دشت رفسنجان مورد استفاده قرار گرفت. از روش باقی مانده جزئی برای گسسته سازی معادلات حاکم استفاده و مدل در دو بعد اجرا شد. برای ساخت توابع شکل دامنه پشتیبانی دایره ای بهره برداری شد. این پژوهش به عنوان یک مطالعه موردی واقعی بر روی دشت رفسنجان در جنوب شرقی ایران تمرکز دارد و تاکنون هیچ مطالعه ای با استفاده از روش های بدون شبکه بر روی این دشت انجام نشده است. مدل های محاسباتی با استفاده از نرم افزار متلب و توابع پایه شعاعی به عنوان تکنیک درون یابی پیاده سازی شدند. در راستای صحت سنجی مدل، ابتدا مساله حرکت آب در خاک به عنوان مسئله استاندارد با استفاده از مبانی ریاضی روش بدون شبکه برای معادلات جریان مدل سازی شد. سپس با توجه به بررسی صحت نتایج این مدل سازی، به شبیه سازی جریان آب زیرزمینی در دو حالت ماندگار و غیرماندگار پرداخته شد. تجزیه و تحلیل مقایسه ای بین داده های تجربی مشاهده شده و مقادیر مدل سازی شده در دینامیک جریان، هم ترازی قابل توجهی را نشان داد. همچنین، آنالیز حساسیت نشان داد که مقدار پارامتر شکل (αc) می تواند بیشترین تاثیر را در دستیابی به مقدار دقیق تر پیش بینی داشته باشد. برای ارزیابی دقت پارامترهای کالیبره شده، ضریب تعیین (۹۷/۰=R۲) محاسبه شد. این مقدار ضریب تعیین بالا نشان دهنده یک همبستگی قوی بین داده های مشاهده شده و مقادیر مدل سازی شده است، که نشان می دهد پارامترهای مدل در محدوده قابل قبولی قرار دارند.

کلیدواژه ها

توابع پایه شعاعی, جریان آب زیرزمینی, روش بدون شبکه محلی پتروگالرکین, محیط متخلخل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.